Intervju Fredrik Eklund

improveme.se

Han är en av Manhattans toppmäklare – och TV-stjärna. Fredrik Eklund säljer lyxvåningar till New Yorks rikaste varje dag, och nu får USA chansen att följa svensken i hans arbete. Vi lyckades få en intervju med Fredrik trots hans fullspäckade schema.

Fredrik Eklund må vara relativt okänd här hemma i Sverige, men i USA är han en stjärna. Inte bara på grund av sin karriär som toppmäklare, men kanske för det som yrket har lett honom till -TV-programmet “Million Dollar Listing“. Tack vare sitt arbete har han valts ut som en av de tre mäklarna de amerikanska tittare får följa i deras dagliga yrkesliv, och hur det är att sälja miljonvåningar till Manhattans allra rikaste ikoner.

Berätta lite om programmet du är med i.
-Det är en stor show i USA som heter “Million Dollar Listing“ och som sänds på Bravo, som bland annat har “Project Runway“. Programmet jag är med i har rullat i fyra säsonger och den femte är en spin-off kan man säga. Där får man följa tre toppmäklare under deras arbete, hur de lever, handskas med kunder, agerar, etc.

Varför blev just du utvald?
-Svårt att säga. Tusentals castades men jag valdes nog för att jag säger vad jag tycker och gör många deals. Jag är lite av en “listing machine“

.Varför blev du intresserad av mäklaryrket?
-När jag flyttade till New York hade jag vänner som sa att jag skulle bli bra på det. Jag är också väldigt driven, har den där gnistan och gillar människor. Det handlar mycket om trygghet och långsiktiga relationer. Att få kändisarna att se dig som en vän.

Hur skiljer sig bostadsmarknaden i NY från Stockholm?
-Den stora skillnaden är att New York är mer konkurrenskraftigt. Det finns runt 60 000 mäklare i USA, men bara 100 toppmäklare, och jag är en av dem. På mitt kontor finns exempelvis 4 000 anställda.

-En annan skillnad är att man jobbar med fler personer. I Sverige arbetar man mycket självständigt. I USA finns det advokater inblandade för alla parter: en köpmäklare, en köpadvokat samt en säljmäklare och säljadvokat.

Du har precis öppnat kontor i Stockholm. Varför gjorde du det om du bor i New York?
-För att jag ska tillbringa mer tid där och saknade min familj. Jag vill skapa nåt framgångsrikt och det fanns ett vakuum. De lite hippare, lite yngre mäklarna har bara varit i lokala eller stora kedjor. Målet är att jobba internationellt och bli nummer ett i Skandinavien.

Finns det några hälso och skönhetstrender i USA som inte kommit till Sverige?
-Vi ligger ganska långt fram på det skulle jag vilja påstå. Säger man att man är ifrån Sverige så blir amerikanarna väldigt fascinerade. De tycker vi har så bra hud, hår, tänder, och så vidare. Det är snarare tvärtom, att hälsotrenderna ska komma till USA istället.

Ditt schema måste vara väldigt hektiskt, hinner du träna någonting?
-Jadå, varje dag mellan halv fem och fem på morgonen och under sommaren springer jag. Det jobbiga är väl att träna när man flyger så mycket hela tiden på grund av jetlag. Men man mår så mycket bättre och är inte lika fåfäng.

På tal om fåfänga, hur utseendefixerad är du?
-Inte så väldigt. Mindre och mindre egentligen, det blir så med åldern. Men det är klart att det är viktigt att se bra ut. I mitt yrke är det betydande att lukta gott, se kunder i ögonen, och så vidare. Att se presentabel ut helt enkelt.

Million Dollar Listing New York börjar sändas 7 mars i USA på kanalen Bravo. I Sverige är det fortfarande oklart vilken kanal det kommer att sändas på, men förhandlingar pågår för fullt.

Bildspel: Intervju Fredrik Eklund

Bildspel: Intervju Fredrik Eklund

[email protected]

2012-03-09 17:10:00

Publicerad: 9 mars 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp