Ingen mer mjäll

improveme.se

Snöar det eller är det mjäll du har på axeln? Många lider av mjällproblem, men det finns enkla sätt att undvika det. Vi ger dig tipsen.

Om du lider av mjäll kan denna tid på året vara en jobbig period för dig. Det extrema vädret och bristen på luftfuktighet kan utlösa bland annat psoriasis och seborroisk dermatit, som är några av de vanligaste orsakerna till mjäll. Men vädret är inte den enda orsaken till varför det sker.

Dr Ilyse Lefkowicz är en dermatolog bosatt i New York och en klinisk instruktör i Department of Dermatology vid Mount Sinai Medical Center, och hon har några tips till hur du kan bli av med mjällen.

Djupa andetag
Ångest kan inte bara få dig att känna dig irriterad och lättretlig, mjällsymptom ökar också vid stress, förklarar Lefkowicz.

-Min första fråga är ”Vad är det som händer? Var det en stressig händelse som orsakade denna reaktion?”, fortsätter hon.

Varje gång immunförsvaret ändras så kan det trigga fram mjäll, därför bör du stanna upp och lugna dig själv. Ta några djupa andetag så kan du undvika stress och hålla mjällen borta.

Tvätta ofta
De flesta dermatologiska sjukdomarna förvärras av ständig tvättning, men inte mjäll.

-Det här är en sak som blir bättre ju mer man tvättar, förklarar Lefkowicz.

Det är svamp som bosätter sig på våra skalper och de lever på talg som finns där. Genom att ofta tvätta håret minskar du talg, och förstör därmed svampens föda.

Massera skalpen
Det bästa alternativet är då att använda ett mjällschampo som inte bara är gjort för ditt hår, utan även för själva hjässan. Men istället för att bara tvätta håret bör du lägga fokus på att massera in produkten i skalpen så näringen kan sjunka in.

Ljummet vatten
Duscha heller inte i för varmt vatten. Visst är det lockande, men hettan irriterar skalpen och uppmuntrar till inflammationer och skador.

-När du använder väldigt varmt vatten påverkar du hudfuktigheten, säger Lefkowicz.

Ljummet vatten är inte lika påfrestande för hjässan och är alltså ett bättre alternativ.

Torka håret
Om du duschar innan läggdags är det viktigt att håret är torrt innan du kryper ner under täcket.

-Alla varma, fuktiga miljöer gynnar jästproduktion, förklarar Lefkowicz.

Samma sak gäller utomhus. Sätter du på en mössa när håret fortfarande är fuktigt skapas en liknande miljö och främjar då jästbildning.

Bildspel: Ingen mer mjäll

Bildspel: Ingen mer mjäll

[email protected]

2012-03-13 11:50:00

Publicerad: 13 mars 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp