Rött kött farligt

improveme.se

En smaskig blodig köttbit kan få en att hamna i himmelriket – bokstavligt. Det kan döda dig, och här är anledningen varför.

Istället för att se rött kött som något ätbart, se det som ett stoppljus. Sanningen är att det kan rädda ditt liv. En ny studie publicerad i tidningen Archives of Internal Medicine visar att rött kött kan höja risken för tidig död.

I studien undersökte forskare ätvanor hos 37 700 män och 83 600 kvinnor under 20 års tid. Med jämna mellanrum fick de svara på matrelaterade frågor, som exempelvis ”hur ofta äter du biff, fläsk eller lamm som en huvudrätt?”.

Resultaten visade att om man äter en portion av obehandlat kött (typ färsk biff, fläsk eller lamm), höjer man sin dödsrisk med 13 procent, medan de som äter behandlat kött (som varit fryst, konserverat eller liknande) höjer den med 20 procent.

Forskarna kopplar de höga halterna mättat fett, järn och kolesterol i rött kött till hjärtproblem. Även om behandlat och icke-behandlat kött innehåller stora mängder mättat fett så är de behandlade produkterna mycket värre ur hälsosynpunkt.

I och med att köttet också går igenom en bevaringsprocess innehåller det nitriter och nitrater, två typer av kemiska salter. Nitrater är visserligen relativt ofarliga, men i kroppen omvandlas de till nitriter vilket kan leda till insulinproblem. Dessutom kan de höga halterna natrium höja blodtrycket och på så sätt skapa hjärtproblem.

Nu innebär inte detta att man måste undvika kött helt och hållet. Men för att hålla sig frisk rekommenderar forskare att man ska undvika behandlat kött och bara äta rött kött max tre gånger i veckan.

Bildspel: Rött kött farligt

Bildspel: Rött kött farligt

[email protected]

2012-03-14 10:41:00

Publicerad: 14 mars 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp