Aspirin mot cancer

improveme.se

Ett litet piller kan göra stor skillnad.
Forskare i England menar att aspirin kan motverka olika cancerformer.

Enligt studier publicerade i tidningarna The Lancet och The Lancet Oncology så kan ett smärtstillande piller om dagen förebygga, kanske till och med bota, cancer.

Med smärtstillande piller är det främst aspirin som det syftas på, men även märken som är mer tillgängliga i Sverige (exempelvis Treo eller Ibuprofen) kan ha en liknande effekt.

I studierna användes dock aspirin, som visade sig ha förvånande resultat. Det man kom fram till var att aspirin inte bara har kortvariga effekter när det gäller att förebygga cancer, det kan också minska risken för att sjukdomen sprider sig till andra organ med 40 till 50 procent.

-Den största anledningen till att cancersjuka patienter dör är att cancern sprider sig till andra organ. Därför är detta en viktig upptäckt, säger Peter Rothwell, professor i klinisk neurologi på Oxford University.

Men hur kan ett litet piller göra en så stor skillnad? Det som forskare hittills har kommit fram till är att aspirin påverkar blodplättar i blodet, som frigör växtfaktorer som i sin tur kan stimulera cancerutveckling.

– När det kommer till att förebygga spridning av cancer så tror vetenskapsmän att effekten är störst i magcancer, tarmcancer, vissa cancerformer i lungorna och de flesta former av bröst- och prostatacancer, säger Rothwell.

Det här innebär dock inte att man ska häva i sig Treo eller Ibuprofen i mängder. Cancer är en så pass seriös och varierande sjukdom att man alltid bör rådfråga en läkare innan man gör något.

Bildspel: Aspirin mot cancer

Bildspel: Aspirin mot cancer

[email protected]

2012-03-28 09:22:00

Publicerad: 28 mars 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp