Därför är du trött

improveme.se

Dåsig? Då kan det bero på din mobiltelefon. Här är fem anledningar till att du känner dig trött.

1. Mobilen
Innan du går och lägger dig kanske du känner för att förhöjer hjärnaktiviteten och leder till svårigheter att somna. En undersökning gjord av National Sleep Foundation visar dessutom att 20 procent av alla människor i åldrarna 19 till 29 ofta väcks av inkommande mail, samtal eller sms från mobilen. En avbruten sömn kan leda till att du är tröttare på dagen, därför kan det vara bra att stänga av telefonen under natten.

2. Uttorkning
Det visar sig att till och med mild uttorkning kan
leda till att du känner dig mentalt trött och dåsig. Nästa gång du
känner att tröttheten börjar kicka in -skippa energidrycken, drick
istället några glas vatten.

3. Medicin
Många mediciner har dolda energikrävande sidoeffekter, exempelvis antidepressiva och läkemedel mot migrän eller högt blodtryck. Har du börjat använda en ny medicin och känner dig mer slö än vanligt kan det vara bra att fråga din doktor efter alternativ.

4. Överträning
Å ena sidan minskar träning stresshormonet kortisol, men å andra sidan kan för mycket träning faktiskt ge motsatt effekt, att exempelvis regelbundet springa mer än 30 minuter i en stadig takt kan höja kortisolproduktionen. Intervallträning kombinerat med styrketräning håller hormonet på en bra nivå.

5. Järnbrist
Järnmineralen skjutsar runt syre i kroppen och eliminerar slaggprodukter från cellerna. Får du inte i dig tillräckligt (18 milligram) med järn under dagen så kan kroppen fungera dåligt och kännas utsliten. Fråga din doktor om ett enkelt blodtest för att se om du ligger på en bra nivå.

Bildspel: Därför är du trött

Bildspel: Därför är du trött

[email protected]

2012-04-02 10:27:00

Publicerad: 2 april 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp