Bär bra för hjärnan

improveme.se

Bär är nyttigt – men för vad? Släpp dina bördor och lägg detta på minnet istället.

Allt eftersom tiden går löper äldre personer risk för att drabbas av flera sjukdomar, bland annat rörande minnet. Alzheimers, demens och minnesförlust är några av de många sjukdomarna som kan uppstå, därför gäller det att vara väl skyddad.

De flesta visste nog redan att bär är fulla av nyttigheter, men exakt vilka nyttigheter som finns är inte lika självklart för många. Marshall G. Miller och Barbara Shukitt-Hale är två forskare i Human Nutrition Research Center on Aging vid Tufts University. De har gjort studier på celler, djur och människor rörande åldrande i hjärnan, genom att se vad bär har för effekt på varje individ. Bland annat blåbär och jordgubbar visade sig ha gynnande påverkan, men också följande:

Hallon
Tranbär
Vinbär
Mullbär
Vindruvor

På grund av deras höga innehåll antioxidanter så skyddar de celler från att skadas. Dessutom så kan bärfrukter förändra sättet som neuroner i hjärnan kommunicerar med varandra, och därmed förhindra att inflammationer i hjärnan uppstår.

De innehåller också höga halter av fenolföreningar, det vill säga starka antioxidanter som bären sina röda och blåaktiga färger.

Mer forskning är nödvändig för att helt kunna förstå hur alla ämnen i bären fungerar. Faktorer som om det är en enda kemikalie som ger den positiva effekten, eller fler som samarbetar, är fortfarande oklart. Man vet inte heller om det finns en specifik period i livet då effekten är större.

Bildspel: Bär bra för hjärnan

Bildspel: Bär bra för hjärnan

[email protected]

2012-04-11 10:38:00

Publicerad: 11 april 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp