Nostalgi med Improveme Nostalgi med Improveme Försökdjurens Dag 2015 Försökdjurens Dag 2015 Mirakelörten som trendar Mirakelörten som trendar Fillers: Vad är lagom? Fillers: Vad är lagom?
Måndag 27 April 2015
HÄLSA & FITNESS
Sanningen om dieterna

Sanningen om dieterna

"Ät inte på kvällen". "Kolesterol är dåligt". Det finns många åsikter om dieter, men inte alla stämmer. Här är sanningen bakom dem.

Det finns många dieter där ute, vissa bättre än andra. Problemet är dock att mycket inte stämmer, vilket faktiskt kan ge motsatt effekt – viktökning.


Vi guidar dig till vilka dieter som går att lita på, och vilka som är myter.

”Fettsnålt är nyttigt”
Låt oss erkänna: det känns bättre att äta något med etiketten ”låg fetthalt”. Även om det faktiskt innehåller mindre fett än andra produkter så är de ofta fyllda med annat för att kompensera för det borttagna fettet.

Socker fyller exempelvis ut smaken av de fettsnåla produkterna, men denna ingrediens kan få dig hungrigare igen mycket snabbare. Generellt sett kan fettsnåla produkter ibland innehålla mer kalorier än originalet.

”Ät färre måltider”
Att strunta i måltider är inte bara onyttigt, det kan också leda till att du proppar i dig mer mat när du faktiskt äter. Forskning visar dessutom att de som äter en stadig frukost och små måltider utspridda över dagen väger mindre än de som äter färre gånger.

Anledningen är att inkonsekvent ätande gör det svårt för kroppen att balansera ämnesomsättningen. Den tror att det är dags att gå in i ”svältläge”, vilket gör att den börjar lagra kalorier som fett.

”Ät inte efter klockan sju på kvällen”

Det här är till viss del sant, men eftersom kalorier inte vet vilken tid på dygnet det är så är påståendet ganska felaktigt. Det är snarare en fråga om hur många kalorier man äter under hela dagen.  Man bör dock inte äta precis innan läggdags, då kroppen inte bränner bort kalorierna lika effektivt som när man är vaken.

”Fett är dåligt för mig”
Det finns bra och dåligt fett. Fett är en nyckelspelare i hela kroppen och vi skulle inte klara oss utan det, då det bland annat hjälper till att skydda organ och bygga cellmembran.

Att undvika skräpmat som hamburgare och pommes frites och istället äta lax, avokado eller forell är ett bättre alternativ.

”Kolesterol är dåligt för mig”
Precis som med fett finns det olika typer av kolesterol. Smör, kött och pastejer innehåller ofta dåligt kolesterol, medan exempelvis nötter och frön innehåller den bra sorten. Tro det eller ej, utan detta kolesterol skulle våra kroppar inte kunna skapa nya celler eller fylla på hormonlager.

”Om jag tränar kan jag äta skräpmat”

Bara för att du har sprungit en halvtimme på löpbandet innebär inte att du kan frossa i godsaker utan konsekvenser. Visst, motion bränner kalorier men du är fortfarande sårbar för viktuppgång om du äter stora mängder av ohälsosam mat.

Visst kan du unna dig något gott ibland, men gör det inte till en vana.
2012-04-13 15:08 RSS icon

KEVIN KROOKS
kevin.krooks@improveme.se

KOMMENTARER
comments powered by Disqus
BILDSPEL
Antal bilder4 Försökdjurens Dag 2015 Antal bilder9 Nostalgi med Improveme Antal bilder9 Kändisarnas karamellhår Antal bilder15 Mascaran fyller 100 år