Bästisar med stjärnglans Bästisar med stjärnglans Beyoncé och Cara i duett? Beyoncé och Cara i duett? Hjälp mot könsstympning Hjälp mot könsstympning Våga ställa krav på fillers Våga ställa krav på fillers
Onsdag 4 Mars 2015
HÄLSA & FITNESS
Lycka är smittsamt

Lycka är smittsamt

Visst blir man glad när familj och vänner är lyckliga? Till och med främlingars belåtenhet kan smitta av sig. Vi förklarar varför.

James Fowler från University of California i San Diego har studerat lycksaligheten och de sociala nätverken hos cirka 4 700 personer under en period på 20 år.


Deltagarna i undersökningen fick fylla i ett formulär med frågor kopplat till depression, och det visade sig att spår av lycka främst kunde hittas hos personer i samma kompiskrets, i familjer och mellan grannar. En individs lycka influerades alltså av personer i sin omgivning.

Undersökningen visar att om man har en kompis som är lycklig så är chansen 15 procent större att man själv blir det. Till och med om kompisens kompis är lycklig, så är chansen att man själv blir det fortfarande sex procent större än innan. Med andra ord så kan en total främling bidra till din lycksalighet.

– Vi har länge vetat att sociala relationer är den bästa förutsägelsen för mänsklig lycka, säger Daniel Gilbert, psykologiprofessor på Harvard University.

Fysisk närhet är en stark framtidssyn på hur lycka sprider sig i sociala nätverk.

I sociala nätverk så kan också sociala medier som Facebook och Twitter ingå, men även mobilkommunikation. Somliga hävdar dock att detta inte riktigt ger samma effekt som kontakt på en mer regional nivå.

– Modern teknologi ger dig möjligheten att hålla kontakten vid längre avstånd, men det är de lokala kontakterna som räknas, säger John F. Helliwell, stipendiat på Canadian Institute for Advanced Research.

Generellt sett så kan man jämföra sin lycka i sin kompiskrets. Umgås du exempelvis med folk som är rökare eller sjuka så är risken större för att du också blir det, precis samma sak som om dina vänner är lyckliga.
2012-05-08 08:59 RSS icon

KEVIN KROOKS
kevin.krooks@improveme.se

KOMMENTARER
comments powered by Disqus
BILDSPEL
Antal bilder5 Leto låter lockarna ryka Antal bilder7 Bästisar med stjärnglans Antal bilder14 Marc Jacobs till Sverige Antal bilder9 Män vill dofta manligt sött