Bästisar med stjärnglans Bästisar med stjärnglans Beyoncé och Cara i duett? Beyoncé och Cara i duett? Hjälp mot könsstympning Hjälp mot könsstympning Våga ställa krav på fillers Våga ställa krav på fillers
Onsdag 4 Mars 2015
SEX & RELATIONER
Prata om dig själv och bli gladare

Prata om dig själv och bli gladare

"Just promenerat fem kilometer". Dina Facebook-vänner kanske inte bryr sig, men vad gör det? Uppdateringar som dessa gör dig gladare, visar ny forskning.

Sugen på att skriva något om dig själv? De flesta är säkert ointresserade av vad du gör, men ny undersökning i Proceedings of the National Academy of Sciences visar att du kan få dig själv att må bättre genom att (exempelvis) uppdatera din Facebook-status.


– Deltagare i studien som pratade mycket om sig själva visade aktivitet i det hjärnområde som är kopplat till motivation, säger studiens upphovsman Diana Tamir.

– Det här hjälper till att förklara varför människor beter sig på detta vis. Det är för att det ger dem subjektivt värde, att det känns bra helt enkelt, säger Tamir, som också är avgångsstudent på Social Cognitive and Affective Neuroscience Lab vid Harvard University.

Forskare upptäckte dessutom att samma del av hjärnan som aktiveras när man pratar om sig själv, också kopplas på när man äter, har sex, får pengar eller använder droger.

Fast det som förvånade dem mes var ändå hur mycket vi pratar om oss själva. Uppskattningsvis så pratar vi om oss själva 30 till 40 procent i genomsnitt när vi har ett samtal.

– Avslöjanden om sitt liv är ett beteende vi alla gör ibland; när du pratar med någon så pratar han eller hon oftast om sig själv. På Facebook och Twitter så uppdaterar folk saker som de tänker på eller gör för tillfället, säger Tamir.

Paul Zak, grundare till Center for Neuroeconomics Studies at Claremont Graduate University, säger att dessa upptäckter kan ge en insikt i den mänskliga evolutionen.

– Om en social varelse inte avslöjade information, så kanske andra varelser skulle sluta samspela med den. Djur gör detta med lukt och rörelser, medan människor gör det via språk, säger Zak, och avslutar:

– Den här studien avslöjar hur våra hjärnor har utvecklats till att främja socialitet. Vilket är ganska coolt.
2012-05-08 12:32 RSS icon

KEVIN KROOKS
kevin.krooks@improveme.se

KOMMENTARER
comments powered by Disqus
BILDSPEL
Antal bilder5 Leto låter lockarna ryka Antal bilder7 Bästisar med stjärnglans Antal bilder14 Marc Jacobs till Sverige Antal bilder9 Män vill dofta manligt sött