Kaffe vs te

improveme.se

För att bli frisk, pigg eller glad – varför dricker du? Kaffe och te har sina fördelar, men ibland är det svårt att veta vilket alternativ som är mest hälsosamt. Vi guidar dig.

Alla är olika. Vissa föredrar lakritsbåtar före hallonbåtar, vissa gillar äpplen bättre än bananer och vissa dricker kaffe istället för te. Även om det inte är alla som föredrar kaffe så finns det senare som alternativ. Båda är nyttiga val -men vilket är egentligen bäst? Det beror på vad man vill få ut av det.

Du vill bli pigg
När det gäller att bli pigg på morgonen finns det tre alternativ: energidryck, läsk eller kaffe. De två förstnämnda ger ett mer tillfälligt uppiggande (i form av sockerkick), medan kaffet håller i sig lite längre.

– Det tar ungefär tio minuter för kroppen att känna effekterna av koffeinet, säger doktor Laura Klein, biträdande professor i beteendeproblem på Penn State University.

Men varför inte te? Svaret är enkelt -kaffe är mer effektivt.

– Koffein frigör hormoner i kroppen som håller dig aktiv och ökar hjärtfrekvensen blodtrycket.

En kopp te (cirka två deciliter) kan innehålla mellan 14 och 61 milligram koffein medan en kopp kaffe innehåller minst 95 milligram, enligt Mayo Clinic.

Ditt val: Kaffe.

Du vill hålla dig frisk
I en studie från Archives of Internal Medicine 2009 så upptäckte man att folk som drack fyra koppar kaffe dagligen hade 30 procents mindre risk att få diabetes typ-2 än de som inte drack kaffe över huvud taget. Dessutom så var chansen för att utveckla hudcancer nio procent lägre för de som drack tre koppar kaffe om dagen, än de som drack mindre än en kopp i månaden.

Men hälsofördelarna med te är inte sämre, framför allt i grönt te är nyttigt. Antioxidanten EGCG kan reparera ett skadat immunförsvar genom att återbygga vita blodceller som hindrar virus från att återaktiveras. Grönt te är också fullpackat med cateciner, en annan antioxidant som kan hjälpa till att hindra prostatacancer.

Ditt val: Antingen eller.

Du vill bygga muskler
En undersökning i journalen Medicine and Science in Sports and Exercise visar att kaffe är bäst när det gäller att bygga muskler. Testpersonerna i studien fick dricka två och en halv kopp kaffe innan träning, något som resulterade i att de kunde springa en nio procent längre sträcka. Koffeinet stimulerar musklenar, som i sin tur kan hjälpa kroppen genom fler repetitioner.

Te är däremot det bästa alternativet när det gäller att bränna fett.

Ditt val: Kaffe.

Du vill höja humöret
Kaffe må pigga upp, men det betyder inte att det höjer humöret. När brittiska forskare lät en grupp testpersoner dricka koffeinfritt kaffe och en annan vanligt kaffe, för att sedan göra ett pusseltest, visade sig det att båda grupperna fick samma resultat.

Te har däremot blivit kopplat till att lugna nerverna. Personer som dricker jasmin- eller lavendelte kan exempelvis sänka hjärtpulsen bara genom att lukta på teet, enligt en studie i European Journal of Applied Physiology.

Ditt val: Te.

Bildspel: Kaffe vs te

Bildspel: Kaffe vs te

[email protected]

2012-05-10 10:10:00

Publicerad: 10 maj 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp