Från WAG modedrottning Från WAG modedrottning Sotat på Grammisgalan Sotat på Grammisgalan Möt våren med grapefrukt Möt våren med grapefrukt Våga ställa krav på fillers Våga ställa krav på fillers
Fredag 27 Februari 2015
HÄLSA & FITNESS
Barfotalöpning minskar skaderisken

Barfotalöpning minskar skaderisken

Ett par sköna joggingskor är basen till ett effektivt löppass utan skador. Eller? Undersökningar visar att det är bättre att springa barfota.

Forskare från Harvard University har studerat löpstilen hos löpare som använder skor och de som springer barfota. Det visar sig att de som springer med skor faktiskt löper större risk för att drabbas av skador.


Anledningen till detta är att man landar på olika delar av foten. Barfotalöpare landar på trampdynan, medan de som använder skor landar på hälen först. Forskarna säger att människan har byggt upp en förmåga att landa på framfoten och därmed orsakat skador ända sedan vi började sätta på oss joggingskor. Skorna framkallar ett felaktigt springsätt och leder alltså till fler skador.

Löparskor
Löparen skjuter ifrån med stortån och landar på hälen, vilket då blir som en stötkudde. En löparsko ger inte foten möjligheten att rulla naturligt eftersom den är fast i skon.

Barfota
Här landar motionären först på trampdynan och sedan på hälen som lindrar stöten. När utövaren sätter av igen så fjädras foten tvärtom: först hälen, sedan vidare till trampdynan och sist stortån.

Om man har bestämt sig för att testa på att strunta i skorna, så bör övergången från skor till barfota bör dock inte göras på en gång. Det finns varianter som formar sig efter foten, så kallade ”barfotaskor”. Att springa helt barfota kan bidra till skador från exempelvis krossat glas och vassa stenar, plus att det blir för kallt på vintern. Då kan skor som dessa fungera bra.
2012-05-14 13:04 RSS icon

KEVIN KROOKS
kevin.krooks@improveme.se

KOMMENTARER
comments powered by Disqus
BILDSPEL
Antal bilder9 Män vill dofta manligt sött Antal bilder6 5 hetaste Oscarstrenderna Antal bilder9 De hetaste parfymerna Antal bilder8 Retroprodukter på resan