Tävling: galapremiär Tävling: galapremiär Gnuggisen är tillbaka Gnuggisen är tillbaka Nu släpper hon ny 5:2-bok Nu släpper hon ny 5:2-bok Våga ställa krav på fillers Våga ställa krav på fillers
Tisdag 27 Januari 2015
HÄLSA & FITNESS
Barfotalöpning minskar skaderisken

Barfotalöpning minskar skaderisken

Ett par sköna joggingskor är basen till ett effektivt löppass utan skador. Eller? Undersökningar visar att det är bättre att springa barfota.

Forskare från Harvard University har studerat löpstilen hos löpare som använder skor och de som springer barfota. Det visar sig att de som springer med skor faktiskt löper större risk för att drabbas av skador.


Anledningen till detta är att man landar på olika delar av foten. Barfotalöpare landar på trampdynan, medan de som använder skor landar på hälen först. Forskarna säger att människan har byggt upp en förmåga att landa på framfoten och därmed orsakat skador ända sedan vi började sätta på oss joggingskor. Skorna framkallar ett felaktigt springsätt och leder alltså till fler skador.

Löparskor
Löparen skjuter ifrån med stortån och landar på hälen, vilket då blir som en stötkudde. En löparsko ger inte foten möjligheten att rulla naturligt eftersom den är fast i skon.

Barfota
Här landar motionären först på trampdynan och sedan på hälen som lindrar stöten. När utövaren sätter av igen så fjädras foten tvärtom: först hälen, sedan vidare till trampdynan och sist stortån.

Om man har bestämt sig för att testa på att strunta i skorna, så bör övergången från skor till barfota bör dock inte göras på en gång. Det finns varianter som formar sig efter foten, så kallade ”barfotaskor”. Att springa helt barfota kan bidra till skador från exempelvis krossat glas och vassa stenar, plus att det blir för kallt på vintern. Då kan skor som dessa fungera bra.
2012-05-14 13:04 RSS icon

KEVIN KROOKS
kevin.krooks@improveme.se

ANDRA LÄSTE OCKSÅ
Spring ifrån en stroke Jogga dig i toppform Skrubba dig sommarfin Alkohol gör din hjärna mindre Alkohol hjälper hjärnan Joggare lever längre
KOMMENTARER
comments powered by Disqus
BILDSPEL
Antal bilder10 Gnuggisen är tillbaka Antal bilder6 Årets hetaste Instakonton Antal bilder14 Stilikoner & lookalikes Antal bilder10 Sveriges trendigaste tjejer