Tävling: galapremiär Tävling: galapremiär Stockholm Fashion Week Stockholm Fashion Week Ångest utan iPhone Ångest utan iPhone Våga ställa krav på fillers Våga ställa krav på fillers
Fredag 30 Januari 2015
HÄLSA & FITNESS
Det snabbaste sättet att lindra smärta

Det snabbaste sättet att lindra smärta

Ont i kroppen? Ta en värktablett. Eller ännu bättre – gör något annat.

Att utföra uppgifter kan lindra smärta, visar en ny undersökning publicerad i tidskriften Current Biology. Forskare bad 20 personer slutföra antingen en svår eller lätt minnesuppgift medan deras armar blev utsatta för olika nivåer av smärtsam hetta.


De testpersoner som slutförde den svårare uppgiften visade sig uppleva mindre smärta.

Genom så kallade "fMRI-scanningar" så kunde forskarna observera distraktioner faktiskt stoppar smärta genom att blockera mängden smärtsignaler från ryggraden till hjärnan. Förutom att utföra olika typer av uppgifter så kan även synen påverka hur mycket smärta man känner.

En annan studie, publicerad i tidningen Pain, förklarar att om man tittar bort från föremålet som orsakar lidandet så minskar också smärtnivån. I undersökningen så gav forskarna smärtfulla elstötar till deltagarna, samtidigt som de fick se på videoklipp av en hand som antingen blev stucken av en nål eller petad på med en tops. Testpersonernas hand placerades bakom skärmen så att det skulle se ut som om det var deras egen hand de tittade på.

Medan de tittade på klippet av nålsticken så bedömde deltagarna smärtan som högre än med topsen. Eftersom de flesta hade haft dåliga upplevelser med nålar tidigare i livet så gjorde enbart förväntningarna smärtan ännu värre.

Varför är det så här? När man blir utsatt för något som orsakar smärta så kopplar hjärnan den händelsen med obehag. Att förvänta sig att något ska göra ont aktiverar alltså den del av hjärnan som bearbetar smärta och förhöjer därför intensiteten.
2012-05-21 12:12 RSS icon

KEVIN KROOKS
kevin.krooks@improveme.se

ANDRA LÄSTE OCKSÅ
Bota acnen för gott Cellulitfri till sommaren Bota din halsbränna Så fixar du flåset Skippa negativa tankar Så höjer ni sexlusten
KOMMENTARER
comments powered by Disqus
BILDSPEL
Antal bilder4 Stockholm Fashion Week Antal bilder7 Transsexuella förebilder Antal bilder10 Styling Guldbaggen Antal bilder5 Emma blir Skönheten