Filmhunkarna vi vill ha Filmhunkarna vi vill ha Sotat på Grammisgalan Sotat på Grammisgalan 6 tips för att hålla sig frisk 6 tips för att hålla sig frisk Våga ställa krav på fillers Våga ställa krav på fillers
Torsdag 26 Februari 2015
MAKE-UP
Värt att veta om solkräm

Värt att veta om solkräm

Solen är här och det är dags att ta fram solkrämen. Men hur mycket skyddar det egentligen? Vi ger dig svaren du bör veta innan du sätter dig i solstolen.

Så länge vi smörjer in oss med solkräm är vi skyddade mot solens starka UV-strålar. Eller? Trots att solskyddet är på finns det några saker man bör veta innan man ger sig ut i solen.


Är kemikalierna i solkräm giftiga?
Solkräm skyddar huden på ett av två sätt.

- Via mineraler
- Via konstgjorda ämnen

Forskning säger att retinylpalmitat, en A-vitamin som skyddar mot hudens åldrande, agerar med UVA-strålar för att framkalla hudcancer i möss och därför kan vara farlig för människan. En annan orolighet är solskyddet oxibenson. I djurtester rubbar det hormonbalansen, vilket leder till viktökning och fertilitetsproblem.

– Än så länge har det inte visat sig skada människor, säger Steven Wang, forskare på Memorial Sloan-Kettering Cancer Center.

Är partiklarna i mineralerna skadliga?
Det finns vissa oroligheter för den lilla mängd zink och titanium som finns i mineralerna i solkräm. Forskare från University of Utah har upptäckt att zink-nanopartiklar kan döda tarmceller om det sväljs.

Nu finns det ingen anledning att äta produkten, och det finns heller inga bevis för att det kan penetrera huden. Skulle det av någon anledning råkas sväljas så krävs det en bra mängd för att det skulle kunna skada kroppen. Spraykrämer exempelvis lättare ta sig in i munnen, därför är det säkrast att hålla sig till flytande form.

Skyddar solkräm mot cancer?
Inte förrän nyligen har det visat sig att det faktiskt finns väldigt lite bevis för att solkrämer faktiskt skyddar mot melanom.

I en studie publicerad i journalen Cancer Causes & Control visade det sig att folk som använder solskydd rapporterade fler röda brännmärken från solen.

– De som använder solkräm spenderar oftast mer tid i solen, och om de inte smörjer in sig tillräckligt ofta eller mycket så får de inte det skydd de förväntar sig, säger University of California-baserade dermatologen Eleni Linos.

Ändå håller hudvårdsexperter och förespråkare med om att solskydd är ett viktigt vapen i kampen mot hudcancer. Känsliga personer bör dock inte se det som det bästa eller enda vapnet – att vistas i skuggan och bära hatt är ett bra komplement.
2012-05-21 14:52 RSS icon

KEVIN KROOKS
kevin.krooks@improveme.se

KOMMENTARER
comments powered by Disqus
BILDSPEL
Antal bilder9 Män vill dofta manligt sött Antal bilder6 5 hetaste Oscarstrenderna Antal bilder9 De hetaste parfymerna Antal bilder8 Retroprodukter på resan