Från WAG modedrottning Från WAG modedrottning Marc Jacobs till Sverige Marc Jacobs till Sverige Möt våren med grapefrukt Möt våren med grapefrukt Våga ställa krav på fillers Våga ställa krav på fillers
Måndag 2 Mars 2015
HÄLSA & FITNESS
Ny metod botar spinderfobiker

Ny metod botar spinderfobiker

Är du livrädd för spindlar? Då kan en ny metod vara räddningen.

Våren kan vara en tuff period för de som har spindelfobi. Plötsligt kommer inte bara solen och värmen – utan även småkrypen.


Men det finns
hjälp att få. En studie från Northwestern University visar att spindelfobi kan botas på bara ett terapitillfälle. Deltagarna i studien var personer som lidit av spindelfobi, som räknas som en ångestsjukdom, i hela sitt liv. Vissa kunde inte ens gå på en gräsmatta av rädsla för att stöta på en spindel och höll sig hemifrån i flera dagar om de sett en spindel i sitt hus.

Men efter en
två eller tre timmar lång terapisession kunde de till och med hålla i en tarantella. Som en del av terapin fick de lära sig om spindlar och sticka hål på myter de haft kring djuren. Efteråt kunde forskarna mäta att aktiviteten i hjärnans centra för rädsla var betydligt lägre när deltagarna tittade på bilder av spindlar, jämfört med när de gjorde samma sak innan terapin.

Effekten kvarstod
sex månader efter terapitillfället, vilket indikerar att behandlingen har långvarig effekt. Omkring 7 procent av befolkningen lider av spindelfobi.
2012-05-23 08:41 RSS icon

MALIN LUNDBLAD
malin.lundblad@improveme.se
improveme.se/malin

KOMMENTARER
comments powered by Disqus
BILDSPEL
Antal bilder14 Marc Jacobs till Sverige Antal bilder9 Män vill dofta manligt sött Antal bilder6 5 hetaste Oscarstrenderna Antal bilder9 De hetaste parfymerna