TBT till 1988 TBT till 1988 Marc Jacobs intar Sephora Marc Jacobs intar Sephora Nytt jobb för Eva Mendes Nytt jobb för Eva Mendes Spruta bort dubbelhakan Spruta bort dubbelhakan
Tisdag 5 Maj 2015
MAKE-UP
Catharina Rytter svarar på läsarnas hudfrågor

Catharina Rytter svarar på läsarnas hudfrågor

Catharina Rytter, före detta Liljekvist, är klinikchef på Ellipse Klinikken och hudspecialist. Hon utför alla typer av hudvårdande behandlingar med den senaste teknologin. Catharina är utbildad inom näringsmedicin, örtmedicin och TCM (traditionell kinesisk medicin).

FRÅGA: Hej! Är en 30-åring kvinna som har problem med kliande utslag i ansiktet (på kinderna). Tidigare kunde jag få något enstaka utslag nån gång då och då, men den senaste månaden har det poppat upp nya nästan dagligen. Varje nytt utslag börjar med att jag får en drygt centimeterstor böld på huden. Bölden känns hård och spänd, är röd och porerna i bölden ser större ut. Redan nu börjar klådan. Efter ett par timmar minskar bölden i storlek och kvar blir ett halvcentimeter stort utslag, som även denna är röd och känns som en hård liten bula.


Detta utslag finns sedan kvar i en dryg vecka med ganska intensiv klåda emellanåt. Då jag tidigare fått enstaka utslag har jag trott att dessa har varit relaterade till något jag ätit (d.v. s. att de varit tillfälliga), men då jag inte på något sätt ändrat mina vanor de senaste månaderna och mina besvär bara blir värre och värre börjar jag undra om mina besvär kanske har någon koppling till någon specifik hudsjukdom och undrar därför om det kanske är läge att söka hjälp. jag bör kanske nämna att jag inte gjort några förändringar vad gäller de hudvårdsprodukter jag använder (samma sedan två år tillbaka). Tack på förhand! /Angelica


SVAR:
Hej Angelica! Det låter som om du har drabbats av rosacea. Har du tidigare i livet haft acne? Ibland kan de ofta väldigt starka receptbelagda produkter man använder vid acnebehandling "stressa" huden och kroppen så att man med tiden och åren utvecklar det som en del kallar vuxenacne. Jag anser dock att det uttrycket inte är korrekt. Jag skulle även behöva mer information om Din hud. Är den torr, fet och sitter problemet endast lokaliserat på kinderna? I så fall var? I närheten av näsan ut emot ögats pupill som avgränsning? Eller sitter utslagen ut emot tinningarna och mer utifrån och in gentemot mitten av kinderna?

Rosacea är en hudsjukdom man på senare år forskat mer i, då de som drabbas inte hittar något bot. Det finns dock en gedigen kunskap inom den komplementära medicinen för att häva skoven och hålla sjukdomen under kontroll. Det finns teorier om att tillståndet beror på en kronisk inflammation i kapillärkärlen vilket också bör tas hänsyn till när man behandlar den typen av problem. Jag behandlar patienter med rosacea med en kombination av medicinsk hudvård baserad på azelainsyra och salicylsyra samt behandlar ofta med IPL – Intensivt pulserande ljus. Här reducerar man blodkärlstillförseln till talgkörtlarna och reducerar rodnaden samt minskar utbrotten. I kombination med rätt hudvård får du otroligt fina resultat utan att behöva äta antibiotika som skapar biverkningar som påverkar hela kroppen.

En annan fråga – har du några mag/tarmproblem? Det har visat sig vid studier att sambandet mellan dessa är ofta förekommande. Du är mer än välkommen att kontakta mig på kliniken. Det framgår inte om Du är Stockholmsbaserad? Oavsett kan du gärna sända mig bilder för en behandlingsplan on-line. Jag har under många år arbetat med de flesta typer av diffusa eller diagnosticerade hudsjukdomar med mycket framgångsrika resultat.

FRÅGA: Hej, Jag är en tjej på 26 år, som har använt mig av massa medel mot acne. Jag har haft så mycket problem med acne och ärr. Dessa problem bara blir värre och värre. Med åldern så känns det som jag får ärr lättare, dvs. när jag klämmer och pillar på finnarna så försvinner de inte helt, de kvarstår. Så jobbigt! Jag letar efter någon bra behandling för detta. Vad är PCA, Physician´s Choice of Arizona, inc.? Är det ett bra alternativ? Vänliga hälsningar/ Julia

SVAR:
Hej Julia!  Jag förstår att du lider enormt av dina acneproblem. Jag har ett enkelt mantra och en enkel lösning på dina problem. Det är oerhört viktigt att du inte klämmer eller pillar, då du man har bakterier under naglarna och även om man tvättar händerna kan skadorna förvärras. All acneproblematik kommer inifrån, dina hormoner och din genetik spelar stor roll. Man kan absolut komma långt med produkter och behandlingar, men om problemet övertar det som är möjligt via symptomlindring, måste man arbeta med orsaken.

Jag lägger alltid upp en behandlingsplan baserad på medicinsk hudvård, följt av korrekta behandlingar och ofta i kombination med supplementering av kosttillskott enligt den naturmedicinska läran. Det betyder att jag aldrig rekommenderar antibiotika eller roaccutan som skapar biverkningar som ibland kan vara irreversibla. Jag arbetar kanske lite kontroversiellt utifrån den traditionella skolmedicinska dermatologin, men det fungerar fantastiskt bra utan att skada den mänskliga organismens naturliga bakterieflora.

PCA verkar vara ett bra alternativ utifrån vad jag läst och satt mig in i. Serien är likvärdig Jan Marini som jag arbetat med under många år. Jag vet dock inte om PCA finns att köpa i Sverige, om så – se till att du får en ordentlig konsultation och genomgång då denna typ av medicinsk hudvård måste vara korrekt upplagd just för dig och de problem du har. Tänk dock på att produkter – hur bra de än är – är en symptomlindring som håller hudproblemen under kontroll. Vanligt är att du behöver komplettera med behandlingar och/eller se över kost, tillskott och livsstil för ett varaktigt resultat! Lycka till!

FRÅGA: Hej! Jag har i princip aldrig finnar eller porer, vilket jag är väldigt tacksam för, men däremot har jag en hel del vaglar. Speciellt runt ögonen och på kindbenen. Jättefult, och jag kan inte komma på något sätt att få bort dem. Vissa har suttit där i många år. Ögoncreme använder jag runt ögonen så det beror knappast på någon fet hudkräm. Jättetacksam för svar. /Johanna

SVAR:
Hej Johanna! Det du beskriver är inte en vagel. De är temporära och är inte det du lider av. De beror heller inte på någon creme du använt utan är inkapslade små talgkörtlar/milier som är ungefär som pormaskar utan att ha en egen väg att ta sig ut. Man måste göra att litet snitt med en liten skapell/kanyl och mycket försiktigt avlägsna dem. Du ska absolut inte göra detta själv. Anlita en auktoriserad hudterapeut eller en bra medicinsk klinik. Jag själv använder en kanyl och gör ett mikroskopiskt snitt för att sedan avlägsna dem med två tops eller bara lyfta ut dem med kanylen. Men här gäller det att vara oerhört varsam så inga skador bildas i huden.

Vad beror det på? Ja, här finns ett flertal teorier. Man kan även behandla dem med Retinol eller A-vitamincremer. Valet av behandling avgörs beroende på hur de ser ut, hur djupt de ligger och omfattningen av dem. Det här är ett ganska vanligt problem. Notera att detta är ingen diagnos – jag behöver se hur de ser ut – det kan vara talgkörtelhyperplasi eller kolesterolinlagringar som har en lite annorlunda åtgärdsplan. Återigen – en bild säger mer än tusen ord. Jag måste se det du beskriver för att kunna ge dig en korrekt åtgärdsplan! Maila mig en närbild på catharina@ellipseklinikken.se. Jag har lång erfarenhet av att avlägsna de flesta hudproblem av denna karaktär, men för att ge dig korrekt information måste jag veta det exakta utgångsläget! Välkommen att höra av dig / Mvh Catharina

FRÅGA: Hej! Har alltid haft känslig hud men aldrig överdrivet mycket problem med finnar. Nu, under det senaste året så har jag fått mycket mer problem med ansiktet, huden på kroppen är normal. När jag tvättar ansiktet så flagnar det sönder och man ser verkligen hur torrt det är. Jag dricker mycket vatten, äter/lever sunt, har testat allt möjligt; mandel-och olivolja, fuktkrämer osv. Det konstiga är att min hud förövrigt är bra, det är typ bara partiet under munnen på "sidorna" av hakan som är finntäckta, men på dessa partier är det jättemycket.

Det är som att jag har massa stora porer som utvecklas till finnar som ligger under huden och är hudfärgade. Dom går att klämma men jag undviker det. De är koncentrerade på endast detta ställe och sitter jättetätt. Jag sminkar mig sällan. Har hört om enstaka fall där folk har fått försämrad hy av p-ring, och att om man har hudproblem runt munnen så kan det vara underlivsrelaterat. Slutade med det men ingen förändring. Vad kan mina hudproblem bero på? (om det är vanlig acne så borde det väl vara mer jämnt utspritt i hela ansiktet och inte bara jättemånga små finnar under mun/haka) och vad kan jag göra för att åtgärda detta? Tack på förhand! /Nathalie

SVAR:
Hej Nathalie! Du beskriver din hud som en hud med tilltagande torrhet och avflagnad. Har du sökt hjälp och fått någon form av diagnos? En torr hud kan med åren utvisa att det föreligger ett atopiskt problem. Du har enligt mina åsikter två olika problem. Ofta förknippar vi acne och oren hy med en fet eller blandhy. Så är inte alltid fallet. Jag har ett flertal patienter som i botten har en bland till torr hy med ett tillstånd av acne, rosacea eller perioral dermatit. Är det djupa, ömma underliggande inflammerade talgkörtlar? Eller är det mer utanpåliggande papler och pustler vilka är mer ”lättklämda?” (Huden i ansiktet är inte alltid synonym med huden på kroppen).

Det är sant att många problem döljs på grund av att man laborerat med hormoner som t ex p-piller, p-ring eller liknande och på så sätt inte lidit av de underliggande problem som din konstitution egentligen besitter. Oavsett om du dricker vatten, äter bra fettsyror och har ett sunt leverne får du inte glömma att en hudsjukdom inte bara beror på livsstilsfaktorer utan på vad du bär med dig i generna. Livsstilen påverkar självklart och det är utifrån orsaken du skall behandlas. Det framgår inte hur du sköter din hy, hur gammal du är eller hur länge du haft dessa problem. Du beskriver att det förvärrats det senaste året. Är det i samband med att du avlägsnat din p-ring? Förmodligen är det inte en traditionell acne du lider av utan en differential diagnos – dvs något som man kan tro är acne pga att man får utslag som liknar acne, men som kan bero på andra orsaker.

FRÅGA: Hej , jag har problem och det påverkar mitt självförtroende. Jag är en ljusbrun tjej och har mörkt mellan benen, vågar inte ha bikini i sommar för det jag nyss skrev. Jag har provat olika blekningskrämer, en av de var Pink Daisy Personal men det blev inte bättre. Vad kan jag göra? Hur får jag bort det? /Mia

SVAR:
Hej Mia! Du beskriver inte om du har mörkt hår eller mörk hud kring bikinilinjen som du stör dig på? Är det mörkt hår går det att reducera med IPL – det finns speciella applikatorer för de som är mer mörkhyade. Är det mörk hud du stör dig på så ska du vara lite försiktig med blekande cremer då de kan vara hudirriterande och skapa en ännu mörkare hud. Återkom gärna med mer information om vad det är som bekymrar dig, så ska du få ett konkret svar.

FRÅGA: Hej Catharina! Jag har fått pigmentfel på överläppen som ser ut som en mustasch. Det är jättejobbigt för en kvinna, som du säkert förstår. Jag har varit hos en hudspecialist som sa att det var postinflammationshyperpigmentering. Han förklarade lite men sa att de inte finns nåt att göra åt saken utan att tiden säkert får det att läka. Jag vill ha hjälp med besvären, mitt självförtroende är på botten just, jag nu vägrar träffa folk för att det känns så pinsamt. Snälla, kan du hjälpa mig? /Gul

SVAR:
Hej Gul! Det är korrekt att en postinflammatorisk hyperpigmentering kan läka med tiden. Man kan behandla problemet och reducera färgen med t ex Fraxellaser. Man kan dock inte ta bort de överaktiva cellerna då man riskerar att huden tappar sitt pigment och du får en ljus hus istället. Det framgår inte vilken hudtyp du är och vad som orsakat din PIK, har du vaxat eller blekt oönskad hårväxt? Eller har problemen uppstått i samband med graviditet och/eller amning? Det mesta går att behandla, det viktigaste för dig nu under sommaren är att vara riktigt noga med att skydda mot den i och sig underbara solen, men man bör även se över sina solvanor. Har man pigmentproblem kan man inte vistas i solen utan att skydda sig. Det gäller egentliga alla, för att förebygga onödiga solskador som visar sig senare i livet. Lycka till! Mvh / Catharina

FRÅGA: Hej! Jag har nyligen varit på min andra behandling med Fraxellaser för att få bort mina ärr. Men denna gången brändes huden ordentligt och jag fick dels stora blåsor och små blödningar på ärren. Nu har jag alltså sårskorpor på ärren. Vad ska jag göra? Kommer de att försvinna eller får jag ett nytt ärr på detta? /Parisa

SVAR:
Hej Parisa! Det låter som om du behandlats med för stark inställning. Fraxellaser skall, korrekt använd, inte ge dessa typer av biverkningar. Arbetar man med en kraftfull inställning som t ex vid ärr och rynkreducering blir man röd, svullen och kan i vissa fall få enstaka små prickblödningar. Du skall inte få brännblåsor, blödningar eller sårskorpor. Diskutera med den klinik du går hos om vilka inställningar som använts, om lasern är korrekt servad och att du är behandlad i enlighet med din hudtyp. Det är oerhört svårt för mig att uttala mig om du får nya ärr bara genom din beskrivning. Under normala omständigheter skall man inte få nya ärr efter en korrekt utförd behandling. Mvh / Catharina

FRÅGA: Om man vill ta bort acneärr med någon typ av laser undrar jag det spelar roll att man ätit Tetracyklin Meda i nära anslutning till behandlingen?/Inger

SVAR:
Hej Inger! Det bör gå 10-14 dagar innan du gör någon form av ljusbehandling efter en kur med tetracykliner. Läkemedlet gör huden ljuskänslig och risken för pigmentfläckar är större. Samma gäller solexponering. Var försiktig! Mvh / Catharina

FRÅGA: Hej. Jag skulle behöva råd angående acneärr. Jag har djupa gropar och mörka fläckar i ansiktet. Jag är mörkhyad så fläckarna är blå/svarta och syns mycket. Jag har gropar mellan ögonbrynen och flera i pannan och ett på näsan. Står inte ut längre och mår mycket dåligt psykiskt av detta. Hoppas att du kan tipsa mig om någon bra behandling? Tack för svar!/Jos

SVAR: Hej Jos! Jag förstår att du lider av ditt problem. Har du både en kombination av ärr och pigmenteringar behövs olika åtgärder för att komma tillrätta med problemen. Det framgår inte om du fortfarande har aktiv acne eller om du bara har ärren kvar? Har du en aktivitet måste man först behandla huden med bra medicinska hudvårdsprodukter. Jag rekommenderar alltid bra hudvård tillämpad för din hudtyp.

En oerhört viktig sak att tänka på är att dagligen använda en creme med hög solskyddsfaktor. Även om du är mörkhyad så har ärren en tendens till att bli missfärgade på grund av UV-ljus (dags- och solljus) När det sedan gäller dina ärr finns ett flertal möjligheter beroende på ärrtyp. Då du är mörkare i huden finns en viss begränsning då man måste gå lite försiktigare fram. Man kan använda kemiska peelingar, Fraxellaser och/eller Restylane – det sistnämnda är en hyauronsyrefiller som man med stor framgång får fina resultat på ärr ofta i kombinatione med t ex Fraxel. Man kan även i kombination med t ex A-vitamincreme skapa ytterligare en jämn fin hudyta både i färg och struktur.

FRÅGA: Hej! Jag har haft postinflammatorisk hyperpigmentering efter acne och har varit och gjort en IPL-behandling för detta. På vissa ställen har huden efter pigmentet släppt blivit väldigt rosa. Och på andra ställen har inte pigment gått bort och det är efter 3 veckor. Hon som utförde behandlingen säger att detta är normalt att huden ska bli rosa och sedan kommer att neutraliseras. Jag undrar är detta normalt? Tycker du jag ska gå tillbaka dit och göra en andra behandling för pigmenten som inte gick bort under första? Eller ska jag istället prova fraxellaser? Men det är som sagt mycket starkare och vill verkligen inte försämra tillståndet av pigmenten. Tacksam för svar! /Caroline

SVAR:
Hej Caroline!
Du skriver att du har haft (?) en postinflammatorisk hyperpigmentering? Detta tillstånd är inte lämpligt att behandla med IPL. Jag är överhuvudtaget mycket restriktiv med att behandla pigment med IPL om det inte är väl avgränsade pigmentfläckar. En pih är en bieffekt av att du haft acne. Huden skyddar den inflammatoriska process som acne innebär med att utveckla pigment, precis som vi blir ”solbrända” vid solexponering – den är också en inflammatorisk process som ofta leder till solskador. Det går att behandla pih för att underlätta läkningsprocessen och Fraxellaser kan vara ett alternativ i kombination med någon form av medicinsk hudvård som bleker det kosmetiskt missprydande pigmentet.

En PIH brukar normalt självläka på 1-1 ½ år om man är noga med att använda en hög solskyddsfaktor för att inte UV-ljuset ska reta de överaktiva melanocyterna (pigmentbildande celler). Fraxel är en säker och trygg metod när det gäller att behandla pigment. IPL kan ibland vara mer riskabelt. Kom ihåg – det är inte maskinerna som utgör den största risken, det är kompetensen hos den som behandlar. Visst kan det efter en IPL behandling bildas skorpor som faller av och huden har en lätt rosa ton. Har du fått en korrekt behandlingsplan om hur du ska sköta din hud under och efter behandlingarna? Avvakta med dina andra behandling till du märker att din hud läker som utlovat. Annars tycker jag du skall tänka över ett annat behandlingsval.

FRÅGA: Hejsan, Jag har haft jobbigt med mina mörka armhålor, har varit på IPL-behandling flera gånger nu och det verkar inte gå bort. Har du någonting att rekommendera som fungerar? Jag har inte så mörk hud, typ som från Thailand. /Venus

SVAR:
Hej Venus! Jag blir inte riktigt klok på vad du efterfrågar? Är det mörk hårväxt eller mörk hud i armhålorna? Då du anger att du gjort ett antal IPL behandlingar utgår jag ifrån att problemet ligger i att du har hårväxt du inte är nöjd med? Oavsett hudtyp använder vi applikatorer av olika karaktär och kan med stor framgång även behandla lite mörkare hudtyper. En thailändsk hudtyp är för mig en mörkare hudtyp. Men det är inte det som är problemet, med korrekt kunskap kan man behandla de flesta, så länge håren är mörkare än huden.

Om det är färgen på din hud i armhålorna är IPL inte en metod som gör något åt detta. Tvärtom – behandlar man dina hår så värmer man hårsäckarna till 70 grader för att förstöra hårväxten, vilket i sin tur, med din hudtyp kan skapa PIH – postinflammatorisk hyperpigmentering – en rebound-reaktion som gör dina armhålor mörkare tack vare hårreduceringen. Kontakta mig på kliniken för att jag ska kunna ge dig ett adekvat kvar på vad du egentligen frågar efter. Jag har som specialitet att arbeta med mörka hudtyper i de flesta behandlingssammanhang, varmt välkommen!
Mvh / Catharina

Undrar du något om huden? Ställ din fråga till Catharina Rytter här!
2012-05-29 07:11 RSS icon

CATHARINA LILJEKVIST
skonhetsrad@improveme.se

KOMMENTARER
comments powered by Disqus
BILDSPEL
Antal bilder8 Marc Jacobs intar Sephora Antal bilder3 UV-ljus avslöjar din hud Antal bilder4 Försökdjurens Dag 2015 Antal bilder9 Nostalgi med Improveme