Flest följare på Instagram Flest följare på Instagram Gnuggisen är tillbaka Gnuggisen är tillbaka Ny app – roligare på resan Ny app – roligare på resan Våga ställa krav på fillers Våga ställa krav på fillers
Söndag 25 Januari 2015
HÄLSA & FITNESS
Ny forskning: Alzheimers-vaccin kan snart vara här

Ny forskning: Alzheimers-vaccin kan snart vara här

Svensk forskning har gjort genombrott – inom Alzheimers. Undersökningar visar att ett botemedel mot sjukdomen kanske kan bli verklighet.

En ny undersökning från Sverige visar att ett vaccin mot sjukdomen Alzheimers snart kan finnas på marknaden.

Fakta om Alzheimers Demenssjukdomen påverkar hjärnan och dess nervceller, som oftast drabbar personer över 65 år. Symptomen kan vara minnesförlust, förvirring, aggressivitet och stresskänslighet, beroende på hur mycket sjukdomen har spridit sig. Generellt så avlider patienten efter cirka sju år.

Studien har pågått i tre år, och under tiden utvecklade 80 procent av patienterna i studien egna antikroppar som skyddar mot proteinkedjan beta-amyloid, det ämne som dödar hjärncellerna.

För tio år sedan testades för första gången ett vaccin på människor med Alzheimers, men på grund av allvarliga bieffekter så var man tvungen att avbryta försöken.

Det här vaccinet är däremot en modifiering på det för tio år sedan, vilket har lett till att sidoeffekterna har försvunnit.

– Det finns två viktiga resultat med den här studien: patienterna har bildat antikroppar, samtidigt som de inte har fått några biverkningar, säger den prisbelönta Alzheimerforskaren Kaj Blennow till DN.se.

För tillfället skulle personer med mild till måttlig Alzheimers ha mest nytta av vaccinet eftersom forskningen ligger i den andra av totalt tre prövningsfaser. Dessutom så sker sjukdomen så pass långsamt att ytterligare undersökningar krävs innan något slutgiltigt kan fastställas.

Forskare tror dock att ett läkemedel baserat på studien kanske finns på marknaden om några år.
2012-06-06 12:29 RSS icon

KEVIN KROOKS
kevin.krooks@improveme.se

ANDRA LÄSTE OCKSÅ
Snarkare lever farligt Detta är herpes Förbättra fertiliteten Därför är du dåsig Så blev hon smal igen Så vårdar du grått hår
KOMMENTARER
comments powered by Disqus
BILDSPEL
Antal bilder10 Gnuggisen är tillbaka Antal bilder6 Årets hetaste Instakonton Antal bilder14 Stilikoner & lookalikes Antal bilder10 Sveriges trendigaste tjejer