Från WAG modedrottning Från WAG modedrottning Marc Jacobs till Sverige Marc Jacobs till Sverige Möt våren med grapefrukt Möt våren med grapefrukt Våga ställa krav på fillers Våga ställa krav på fillers
Måndag 2 Mars 2015
HÄLSA & FITNESS Föregående | | Nästa

Väg dig dagligen under en vecka för att se vätskenivåerna. ”Din kroppsvikt bör inte svikta allt för mycket”, säger Sims.

Titta efter färg och mängd när du kissar på morgonen. ”Det bör vara en riklig mängd och klarfärgat”.

Vakna inte uttorkad. Om du är törstig när du vaknar på morgonen dricker du troligtvis för lite.

Drick sportdrycker med lite socker. ”Varje naturlig drink, som exempelvis kokosnötsvatten, har för mycket socker och kalium för att kunna återfukta ordentligt”, säger Sims.

Kaffe, te och vattniga frukter och grönsaker kan öka vätskeintaget. Kaffe är egentligen inte vätskedrivande, det är mängden som räknas. Dricker man fem koppar så måste man till slut tömma blåsan.

Drick sakta. ”Sömn är en sex till åtta timmar lång fasta, så att dricka tre glas vatten direkt på morgonen triggar volymresponsen”, säger Sims.

”En dryck med elektrolyter kan få dig pigg på eftermiddagen. Drick något som inte är vatten, exempelvis citronte med lite salt. Det höjer kroppstemperaturen och saltet kan absorbera vätska”.

Dricker du för mycket vatten?

Bildspel. Två liter om dagen, före, under och efter träning. Vatten är bra – men det finns en gräns.

Ofta sägs det att man ska dricka mycket vatten, helst två liter om dagen. Men vem håller egentligen koll på hur mycket man dricker? På sistone så har forskare undersökt detta, och det visar sig att de hälsomedvetna dricker för mycket vatten.


– Det finns ingen vetenskaplig bevisning bakom dessa siffror, säger Stacy Sims, träningspsykolog och hydrationsforskare på Stanford University.

Det ligger mycket marknadsföring bakom populära drycker, men det kan vara farligt, menar Sims.

– Att dricka för mycket vätska kan leda till hyponatremi, vilket innebär att natrium i blodet blir för utspätt.

Dessutom så kan för mycket vätskeintag leda till uttorkning.

– När drycken exempelvis har höga nivåer socker och tillsatser, och du tillför fler ämnen till blodet, så måste kroppen ta sin egen vätska för att vägleda ämnena så de blir absorberade, säger Sims.

– När du dricker för mycket vatten på en gång så kissar du ut det och ingenting absorberas.

Symptom för om man har
druckit för mycket kan vara förvirring, huvudvärk, illamående och uppsvälldhet. Vanligtvis är dessa symptom även tecken på uttorkning, men med guiden i bildspelet kan du avgöra om du dricker för mycket eller för lite.
2012-06-11 10:13 RSS icon

KEVIN KROOKS
kevin.krooks@improveme.se

KOMMENTARER
comments powered by Disqus
BILDSPEL
Antal bilder14 Marc Jacobs till Sverige Antal bilder9 Män vill dofta manligt sött Antal bilder6 5 hetaste Oscarstrenderna Antal bilder9 De hetaste parfymerna