Ät huden slät

Vad du äter har stor inverkan på hur din hud ser ut. Fel sorts kost kan nämligen skynda på hudcellernas åldrande. Här är matvarorna du bör äta mycket av och de du bör undvika för att få ett ungt utseende.

ÄT: Nyttiga fetter, såsom de i lax, makrill, nötter, fröer och olivolja. Dessa skyddar och återfuktar huden.

UNDVIK: Snabba kolhydrater, som finns ibland annat godis, kakor, chips, pasta och vitt bröd. De kan orsaka inflammation i dina celler, vilket får huden att åldras.

ÄT:
Frukt, bär och grönsaker, helst fem till åtta portioner om dagen. Dessa innehåller massor av antioxidanter, som motverkar inflammationer i cellerna och höjer hudkvalitén. Det är speciellt de allra mest färgrika grönsakerna och frukterna som är proppade med antioxidanter. Blåbär, jordgubbar och tomat är till exempel superbra. Testa även att strö kanel över gröt, yoghurt eller efterrätter, då även denna krydda är antioxidantrik.

UNDVIK: Mättade fetter, som finns i bland annat glass, grädde, mjölk, ost och margarin. Just margarinet är speciellt viktigt att undvika, då detta är ett processat fett. Välj smör före margarin, och matolja före smör.

ÄT:
Multivitamintillskott. En vitamintablett om dagen ser till att din kropp och hud får de extra vitaminer och mineraler de behöver. Men a och o är förstås en viktig kost -vitamintillskott ska komplementera en redan hälsosam kost, inte ersätta den.

Redaktionen
Publicerad: 30 maj 2023
Foto: Alamy

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp