Långsamma kan ha demens

improveme.se

Långsamma personer förlorar tid – bokstavligen. Att gå sakta kan vara kopplat till demens, visar forskning.

Förändringar i gånghastighet hos äldre personer kan indikera tidiga stadier i en typ av demens som kallas ”mild kognitiv försämring”.

I studien så studerades 93 ensamboende människor över 70 år. Av alla deltagare så hade 54 stycken ingen kognitiv nedsättning, 31 hade en så kallad mild kognitiv nedsättning utan försämring av minnet och åtta hade samma diagnos fast med minnesförsämring.

Speciella infraröda sensorer installerades på innertaket i varje persons hem och bevakade dem under en period på tre år. Patienterna med icke minnesrelaterad kognitiv nedsättning hade nio gånger större tendens att vara personer som går långsammare än normaltakt.

Även vackling var kopplat till dessa personer.

– Fler studier behöver göras med större grupper för att avgöra om gånghastighet och gångstadighet kan vara ett förstadium till framtida minnes- och tankeproblem hos äldre, säger studiens upphovsman Hiroko Dodge, och fortsätter:

– Om vi kan upptäcka demens i dess tidigaste stadie så kan vi arbeta med att uppehålla patienternas självständighet, behandla dem och slutligen utveckla metoder som hindrar sjukdomens spridning.

Bildspel: Långsamma kan ha demens

Bildspel: Långsamma kan ha demens

[email protected]

2012-06-12 12:02:00

Publicerad: 12 juni 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp