Intervju: Ellen & Adam Intervju: Ellen & Adam Plommonlila läppar hetast Plommonlila läppar hetast Kvinnors könslidande Kvinnors könslidande Istället för Botox Istället för Botox
Fredag 6 Mars 2015
HÄLSA & FITNESS
Sömnbrist ökar begäret för skräpmat

Sömnbrist ökar begäret för skräpmat

Svårt att välja mellan pizza och hamburgare? Sov på saken. För lite sömn kan leda till ökade matbegär.

En ny studie visar att sömnrelaterad hunger och matbegär sker på grund av en speciell maghormon som är kopplad till aptit.


Sömnbrist verkar öka aktiviteten i hjärnområden som söker tillfredställelse, exempelvis från skräpmat. Dessutom så gör tröttheten att de områden i hjärnan som oftast bromsar detta inte fungerar lika effektivt.

I en studie så använde forskare från Columbia University fMRI-scanners (functional magnetic resonance imaging) för att jämföra hjärnaktiveten hos 25 frivilliga personer. Först studerades aktiviteten under en normal sömnperiod (ungefär åtta timmar) och sedan en på fyra timmar.

Varje testperson fick se bilder på onyttig mat blandat med nyttig, exempelvis frukt, grönsaker och havregryn. Samtidigt övervakade forskarna hjärnan hjärnan, och det visade sig att dess signalsystem som är kopplat till begär och belöning var mer aktiva när deltagarna hade sovit mindre, speciellt när de fick se bilder på skräpmat.

– Hjärnans tillfredställelseområde stimulerades efter en person bara hade sovit fyra timmar, säger Marie-Pierre St-Onge, forskningsassistent på New York Obesity Research Center.

– Personerna gick igång på mat som pizza, ostburgare och tårtor.

Det är dock inte bara detta som kan orsaka övervikt. En annan studie från University of California visar att så kallade ”högupsatta” hjärnfunktioner, det vill säga de som exempelvis hjälper oss välja rätt mat, kan påverkas av sömnbrist.

Det här innebär alltså att trötta människor dras till feta matalternativ delvis på grund av att deras förmåga att hantera information och göra rationella beslut är försämrad, som i sin tur är ett resultat av för lite sömn.
2012-06-15 14:50 RSS icon

KEVIN KROOKS
kevin.krooks@improveme.se

KOMMENTARER
comments powered by Disqus
BILDSPEL
Antal bilder10 Kim och Jared blondiner Antal bilder5 Plommonlila läppar hetast Antal bilder5 Leto låter lockarna ryka Antal bilder7 Bästisar med stjärnglans