Ge sexlivet extra glid Ge sexlivet extra glid Klädkedjans skönhetslinje Klädkedjans skönhetslinje Sexig oavsett kroppsform Sexig oavsett kroppsform Fillers: Vad är lagom? Fillers: Vad är lagom?
Lördag 18 April 2015
HÄLSA & FITNESS
Ny forskning: plåster kan behandla hudcancer

Ny forskning: plåster kan behandla hudcancer

Nikotinplåster har vi hört om – men inte cancerplåster. Forskare har tagit fram ett alternativ till kirurgi, som snart kan användas för alla.

Ett nytt skräddarsytt plåster kan förstöra hudcancertumörer utan att göra avancerade ingrepp på patienten, enligt en presentation på Society of Nuclear Medicines årliga möte.


Basalcellscancer är den vanligaste hudcancerformen som påverkar hudlagret. Just nu är den vanligaste behandlingen Mohs kirurgi, som har en 99 procents botningschans.

Den här behandlingen är emellertid ett bättre alternativ för de som har cancer på de områdena där det kan vara svårt att operera, exempelvis mellan läpparna eller nära ögat.

Även för patienter med större skador på ansikte, eller områden där hudtransplantation efter operation är nödvändigt, så kan detta vara ett alternativ.

Plåstret utsöndrar den radioaktiva isotopen fosfor-32 till tumörer och cancerceller. Hela 80 procent av patienter har blivit helt cancerfria efter användning, enligt forskare.

– Fosfor-32 sprider sig inte till andra delar och görs på öppenvård, säger Priyanka Gupta, fil. kand. på All India Institute of Medical Sciences i New Delhi.

Plåstret skräddarsys efter utslagets storlek, sedan fäster man det ovanpå – precis som på vanliga skrapsår.

– Som ett resultat är det mycket billigare än andra behandlingar, men fortfarande väldigt effektivt.

I en studie fick patienter bära plåstret i tre timmar under en veckas sessioner. Efter varje session togs dett bort och den enda sidoeffekten som uppstod var en rodnad på det behandlade området, som sedan försvann efter några dagar.

Fosfor-32-plåstret finns inte tillgängligt för allmänheten än, fler studier krävs för att kunna fastställa säkerheten och effektiveteten.

– Om allting går bra kan vi förvänta oss att dessa finns tillgängliga inom två till tre år, säger Gupta.
2012-06-18 14:03 RSS icon

KEVIN KROOKS
kevin.krooks@improveme.se

KOMMENTARER
comments powered by Disqus
BILDSPEL
Antal bilder6 Klädkedjans skönhetslinje Antal bilder10 Stilarna på Coachella Antal bilder10 Stjärnorna på MTV Antal bilder5 Sexig oavsett kroppsform