Hemmatest för HIV

improveme.se

Världens första hemmatest är här – för HIV. Nu har ett amerikanskt företag tagit fram ett gör-det-själv-test för sjukdomen.

Oavsett hur mycket man främjar kondomanvändande så finns det alltid några som inte har skydd på. Idag finns det både klamydia- och graviditetstest som man kan använda själv, och nu har ytterligare ett hemmatest framtagts -för HIV.

Forskningsföretaget OraSure har tagit fram metoden som kallas ”OraQuick”, där användaren får göra ett salivprov genom att svabba insidan av munnen. Sedan visas resultat efter 20 till 40 minuter.

Allt är dock inte guld och gröna skogar. Food and Drug Administration (FDA) säger att testet inte kan vara hundra procent säkert och menar att fler tester behöver göras av professionella läkare.

OraSure säger själva att testerna kan upptäcka HIV-virus i 92 procent av fallen.

– De som får negativa resultat bör testa sig igen efter tre månader eftersom det kan ta flera veckor innan antikroppar till HIV framträder, säger Jonathan Mermin, chef i HIV-gruppen på Centers for Disease Control and Prevention.

Testet har framför allt hyllats av HIV- och Aids-organisationer.

– Det här tillåter vem som helst att ha makten att veta deras HIV-status när, hur och med vem de vill, säger Tom Donohue, grundare av organisationen Who’s Positive.

OraQuick kommer att säljas på amerikanska apotek, bland hushållsartiklarna i affären och på internet, och kommer att säljas för cirka 60 dollar (omkring 400 kronor). Det är dock oklart när produkten börjas säljas i Sverige.

Bildspel: Hemmatest för HIV

Bildspel: Hemmatest för HIV

[email protected]

2012-07-05 10:49:00

Publicerad: 5 juli 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp