Ge sexlivet extra glid Ge sexlivet extra glid Klädkedjans skönhetslinje Klädkedjans skönhetslinje Sexig oavsett kroppsform Sexig oavsett kroppsform Fillers: Vad är lagom? Fillers: Vad är lagom?
Söndag 19 April 2015
HÄLSA & FITNESS
Svenska hjärtpatienter måste förbättra livsstilen

Svenska hjärtpatienter måste förbättra livsstilen

Nyheter. Många svenska hjärtinfarktspatienter tror att de är friska efter sin operation – trots att de inte är det.
– En del förstår inte allvaret, säger professor Joep Perk.

En ny undersökning har gjorts på 1073 svenska patienter som har blivit drabbade av hjärtinfarkt och gjort en så kallad ”akut ballongsprängning”. Där tyckte fler än hälften av patienterna att de blivit botade efter operationen, och 87 procent ansåg att de var friska när de kom på återbesök en kort tid efter.


– Allt går så snabbt. De får snabb hjälp och blir lika snabbt utskrivna igen. Det gör att en del inte förstår allvaret, säger Joep Perk, professor i hälsovetenskap på Linnéuniversitetet, till Aftonbladet.

När patienterna blev tillfrågade varför de hade drabbats av hjärtinfarkt så sa de flesta att de berodde på ålder eller ärftlighet – saker de inte kan påverka.

En annan undersökning visar dock att 80 procent av alla hjärtinfarkter är direktkopplade till rökning, motion och kost – saker som man kan påverka.

Statistik från svenska hjärt-kärlregistret visar dessutom att endast 20 procent av de drabbade uppfyller de fyra viktigaste målvärdena för att undvika att bli drabbad igen.

– Det är så förbaskat tydligt. Ändå är bara var tredje beredd att ta sig i kragen och göra något åt det, säger Perk.

Han tror att detta är orsaken till att antal överlevande och behandlingsresultaten inte har blivit bättre det senaste årtiondet, trots att tekniken och vården har blivit bättre.
2012-07-20 10:23 RSS icon

KEVIN KROOKS
kevin.krooks@improveme.se

KOMMENTARER
comments powered by Disqus
BILDSPEL
Antal bilder6 Klädkedjans skönhetslinje Antal bilder10 Stilarna på Coachella Antal bilder10 Stjärnorna på MTV Antal bilder5 Sexig oavsett kroppsform