Bästisar med stjärnglans Bästisar med stjärnglans Beyoncé och Cara i duett? Beyoncé och Cara i duett? Möt våren med grapefrukt Möt våren med grapefrukt Våga ställa krav på fillers Våga ställa krav på fillers
Onsdag 4 Mars 2015
MAKE-UP
Läk dig själv med lavendelblomman

Läk dig själv med lavendelblomman

Tips. Solen gassar, fåglarna kvittrar och landskapet blomstrar, så varför inte ta vara på det – fullt ut? Lavendel kan exempelvis ha helande effekter.

Visst är det vackert när ängarna blommar? Passa på att plocka med dig några hem. Speciellt lavendelet – det har nämligen helande effekter. Så här kan du utnyttja blommans krafter.


1. Mjäll
Blöt håret med varmvatten och handdukstorka. Blanda sedan femton droppar lavendelolja med två teskedar olivolja. Släng in det i mikron till det har hettats upp och massera det sedan in i hårbotten och låt det sitta i en timme.

– Lavendelolja kan hjälpa lindra skalpsjukdomar, säger dermatologen Francesca Fusco från New York.

Det kan ta några gånger innan resultat visar sig, så ha tålamod.

2. Magproblem
Om man lider av uppblåst mage och dålig matsmältning kan detta bero på ett överskott av dåliga bakterier.

– Antioxidanten polyfenol som finns i lavendel kan minska dåliga bakterier i magen, säger Christine Gerbstadt, författare till boken Doctor’s Detox Diet.

Strö lite matlagningslavendel över lite grekisk yoghurt och smaska i dig, så blir det bättre med tiden.

3. Stress
Forskning visar att blommans doft kan sänka hjärtfrekvens och blodtryck. Fyll en vas med torkad lavendel och placera den exempelvis bredvid nattduksbordet så hjälper det till att lugna kroppen.

4. Irriterad hud
Har du blivit ett offer för myggen i sommar? Lugn. Smörj in myggbetten med lite lavendelolja.

– Det är ett naturligt antiinflammatorisk medel som hjälper mot kliande och rödhet, säger Nailia Malik, dermatolog från Texas.

Dutta några droppar på det inflammerade området och applicera ungefär var sjunde timme tills det går över.

5. Matlagning
Laga hälsosammare mat med lavendelns näringsämnen. Den lavendelbaserade kryddan ”herbes de Provence” är ett bra alternativ för att strö över exempelvis kött, fågel eller grönsaker.
2012-07-24 14:41 RSS icon

KEVIN KROOKS
kevin.krooks@improveme.se

KOMMENTARER
comments powered by Disqus
BILDSPEL
Antal bilder5 Leto låter lockarna ryka Antal bilder7 Bästisar med stjärnglans Antal bilder14 Marc Jacobs till Sverige Antal bilder9 Män vill dofta manligt sött