Hångla loss under misteln Hångla loss under misteln Vinterns stora läpptrend Vinterns stora läpptrend Storstadsvibbar till havs Storstadsvibbar till havs Rätt hudvård för rätt hy Rätt hudvård för rätt hy
Torsdag 18 December 2014
SEX & RELATIONER
Svenskt test avgör tidig födsel

Svenskt test avgör tidig födsel

Nyheter. At bli gravid är ett stort steg, det finns dock många risker. Många föder för tidigt – ett problem som snart kan förutspås.

Forskare från Göteborg håller på att utveckla ett test som kan avgöra om barnet kommer att födas för tidigt.


Testet, som har tagits fram vid Sahlgrenska akademin, sorterar bort de som inte ligger i riskzonen för en tidig födsel och träffsäkerheten är ungefär 75 till 80 procent.

Än så länge krävs det fler undersökningar innan man kan börja använda det helt. I nuläget kan man emellertid mäta längden på kvinnans livmoderhals med hjälp av ultraljud, och på så sätt avgöra hur stor risken är för tidig födsel.

– Är längden under 15 millimeter så är det högre risk, säger Panagiotis Tsiartas, specialistläkare vid Kvinnokliniken på Östra sjukhuset i Göteborg, till Expressen.

Denna typ av mätning kan kompletteras med fler provtagningar, men i längden blir det dyrt och komplicerat – till skillnad från testet som har tagits fram vid Sahlgrenska akademin.

Genom att få ett säkert besked om tidig födsel så kan läkarna agera mer effektivt och planera bättre.
2012-07-27 09:47 RSS icon

KEVIN KROOKS
kevin.krooks@improveme.se

ANDRA LÄSTE OCKSÅ
Vad är G-punkten? Trötta äter fler kalorier Rynkig av tuggummi Mår bra av Facebook Myterna om choklad Löpträning utan kyla
KOMMENTARER
comments powered by Disqus
BILDSPEL
Antal bilder11 Beyoncés frisyrer Antal bilder10 Så tränar kändisarna i jul Antal bilder11 Kapa kändisarnas look Antal bilder6 Så klarar du flygstressen