Hångla loss under misteln Hångla loss under misteln Vinterns stora läpptrend Vinterns stora läpptrend Storstadsvibbar till havs Storstadsvibbar till havs Rätt hudvård för rätt hy Rätt hudvård för rätt hy
Fredag 19 December 2014
HÄLSA & FITNESS
Artificiellt ljus gör oss deprimerade

Artificiellt ljus gör oss deprimerade

Nyheter. Depressionerna har ökat de senaste årtionderna. Nu tror forskarna att det beror på en av våra främsta uppfinningar: det konstgjorda ljuset.

Vi har länge fått höra att mörkret kan göra oss deprimerade under höst- och vintermånaderna. Men en ny studie visar att även ljuset kan göra oss deprimerade, närmare bestämt elektroniskt ljus på kvällarna.


Forskningsstudien från
Ohio State University kom fram till att hamstrar som exponerades för svag belysning på kvällarna började visa depressionssymptom efter fyra veckor. De blev mindre aktiva på dagarna och ointresserade av aktiviteter de tidigare gillat att ägna sig åt.

Forskarna menar därför att ökningen av depressioner de senaste 50 åren kan bero på att vi exponeras allt mer för artificiellt ljus. Sedan glödlampan uppfanns har vi vänt på dygnet och detta kan ha stört vår biologi, teoriserar forskningsteamet.

Det kan därför
vara värt att testa att minimera tv-tittandet och tiden framför datorn på kvällarna. Försök även att stänga av alla ljuskällor i sovrummet när du går och lägger dig.
2012-07-30 13:10 RSS icon

MALIN LUNDBLAD
malin.lundblad@improveme.se
improveme.se/malin

ANDRA LÄSTE OCKSÅ
Nej till sprut i ansiktet Kate blir allt magrare Snyggast i världen Uttrycksfull ögonmake Nya miniglossen du hänger på nyckelringen Sotade ögon på 3 minuter
KOMMENTARER
comments powered by Disqus
BILDSPEL
Antal bilder11 Beyoncés frisyrer Antal bilder10 Så tränar kändisarna i jul Antal bilder11 Kapa kändisarnas look Antal bilder6 Så klarar du flygstressen