Lögnare är sjukare

improveme.se

Byggstenarna för ett hälsosamt liv? Ät nyttigt, träna regelbundet – och sluta ljug.

En forskare i Notre Dame har gjort en undersökning med 110 deltagare i åldrarna 18 till 71 av blandad etnicitet, inkomstnivå och kön, som gick ut på att hälften enbart skulle tala sanning under tio veckor. Andra hälften skulle fortsätta sin vardag som vanligt och sedan skulle resultaten jämföras.

I detta fall räknades både stora och små, vita lögner. De som var tvungna att tala sanning upplevde bland annat mindre huvudvärk, halsont och ångest under testperioden än vad de annars brukade.

– Kopplingen var tydlig, att inte ljuga var länkat till bättre hälsa för dessa individer, säger psykologiprofessorn Anita Kelly.

Dessutom så kände sanningstalarna att deras personliga relationer och sociala interaktioner hade förbättrats.

– Jag tror att lögner kan orsaka stress för människor, och bidra till ångest och depression, säger Bryan Bruno, VD för psykologiavdelningen på Lenox Hill Hospital i New York City.

– Att ljuga mindre är både bra för relationer och dig själv som individ. Folk kan känna igen förstörelsen som lögner kan ha på förhållanden, men kanske inte hur pass mycket det kan orsaka stress, menar han.

Bildspel: Lögnare är sjukare

Bildspel: Lögnare är sjukare

[email protected]

2012-08-08 10:37:00

Publicerad: 8 augusti 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp