Rökning efter sommaren

improveme.se

Semestern är över för många, och då är det slut på festligheterna. Gymmet är proppfullt, alkoholen trappas ner, cigaretterna varar längre – och nikotinläkemedlen säljer som smör.

Under semestern dricks det mer alkohol än vanligt. Vad många kanske bortser ifrån är att det också röks fler cigaretter.

Det här varken bra för kropp eller själ, men det finns något som kan lindra suget. E-cigaretter, nikotinplåster och nikotintuggummi, preparaten är många. Det som säljs mest efter sommaren är emellertid nikotinmunspray. I år har det sålts 77 procent fler än jämfört med förra året.

Bortser man från januari och februari så är augusti den månad som det säljs mest nikotinläkemedel på Apotek Hjärtat.

– Vi har sett att munsprayen blir allt populärare, nikotinläkemedel som man sprayar i munnen ger snabb lindring mot röksuget, säger farmaceuten Camilla Rosebaum.

Det är dock inte bara läkemedel som kan hjälpa mot röksuget, Rosenbaum rekommenderar också att hämta stöd från anhöriga.

-Motivationen kommer inifrån men man kan få god hjälp utifrån. Om du har en anhörig, kompis eller arbetskollega som försöker sluta, beröm henne eller honom mycket och ofta. Bjud på en frukt och ta en promenad ihop, säger hon.

Bildspel: Rökning efter sommaren

Bildspel: Rökning efter sommaren

[email protected]

2012-08-13 12:50:00

Publicerad: 13 augusti 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp