Äggulan lika farlig som cigg

improveme.se

Stekt, kokt eller som en röra – ägg kan ätas i många olika former. Men frågan är: bör det ätas?

En ny studie publicerad online på Artherosclerosis visar att äggulor kan vara lika farligt för artärerna som rökning.

Det är framför allt äggulor med mycket kolesterol som är farligt, eftersom det också kan täppa igen artärerna som leder upp till hjärnan, och därmed öka risken för stroke.

– Folk med hög risk för att få vaskulära sjukdomar borde inte äta äggulor, säger David Spence, neurologprofessor på Western University in London i Kanada.

Hans team undersökte drygt 1200 män och kvinnor. Först mätte de varje deltagares plack i artärerna (vilken grad av åderförkalkning de hade), sedan ställde de frågor om deras livsstil, exempelvis rökning och äggkonsumtion. Det visade sig att äggulan hade olika effekt beroende på kön, blodtryck, rökning, vikt och diabetes.

Regelbunden konsumtion av äggulor påskyndas plackbildning i artärerna med en hastighet som var ungefär två tredjedelar av rökningens.

– Det här är fullt normalt eftersom en äggula innehåller mer än det dagliga rekommenderade kolesterolintaget.

Äggvitan är däremot en nyttig källa för protein och kan ätas utan oroligheter.

Bildspel: Äggulan lika farlig som cigg

Bildspel: Äggulan lika farlig som cigg

[email protected]

2012-08-16 10:18:00

Publicerad: 16 augusti 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp