Hångla loss under misteln Hångla loss under misteln JIN Soon Choi x Goop JIN Soon Choi x Goop Storstadsvibbar till havs Storstadsvibbar till havs Rätt hudvård för rätt hy Rätt hudvård för rätt hy
Tisdag 23 December 2014
HÄLSA & FITNESS
5 tips som får dig att somna

5 tips som får dig att somna

Tips. Svårt att få dig en blund? Nu kan du sluta räkna får – här är tipsen som får dig att somna på ett ögonblick.

Precis som med regelbunden motion och nyttig kost så är sömn viktigt för en hälsosam livsstil. Vissa har dock svårare än andra för att somna om kvällarna, men det finns metoder för att lättare få blund – med hjälp av hörseln.


– Det vi hör när vi somnar kan antingen vara lugnande eller störande, säger Orfeu Buxton, neurolog på Sleep Division i Harvard Medical School.

Det här beror helt på individen, en hundälskare kan exempelvis tycka hundskall är lugnande. Det finns dock ljud som fungerar för de flesta. Testa våra tips!

1. White noise
Så kallat ”white noise” kombinerar alla oljudsfrekvenser för att ”överrösta” andra ljud, och kan ibland hjälpa till att behandla sömnlöshet. Det här bör dock användas med måtta eftersom det kan skapa hörselproblem i framtiden om man är känslig.

2. Naturljud
Djurläten från regnskogen, havsvågor eller kanske fågelkvitter? Naturliga ljud är lättare att stå ut med, och kan till och med vara avslappnande. Se till att kissa innan läggdags – vattenljud kan sätta igång toalettbehovet.

3. Lugn musik
Efter en lång dag snurrar det mycket tankar i skallen. Lite lugn musik, helst utan sång, varvar ner hjärnan så att man slipper tänka så mycket.

4. Prat
Vissa kan tycka att röster kan vara avslappnande. Med dagens ”smartphones” så finns det en rad olika applikationer som erbjuder lugnande röster att sakta somna till.

5. Tystnad
Försök att få det så tyst som möjligt: stäng av tickande klockor och täpp igen susande fönster.
2014-09-08 14:10 RSS icon

KEVIN KROOKS
kevin.krooks@improveme.se

ANDRA LÄSTE OCKSÅ
Solljus för hjärtat Farligt med sömnbrist Lär dig saker i sömnen 5 vanliga sommarmyter Sov isär – ha mer sex Sovställningen avslöjar
KOMMENTARER
comments powered by Disqus
BILDSPEL
Antal bilder11 Beyoncés frisyrer Antal bilder10 Så tränar kändisarna i jul Antal bilder11 Kapa kändisarnas look Antal bilder6 Så klarar du flygstressen