Parfym farligare än man tror

improveme.se

Det är lätt att man fastnar för en doft – bokstavligt talat. Parfymer kan vara farligare än du tror.

Goda dofter kan vara väldigt tilldragande, men allt är inte guld och gröna skogar. Vissa ämnen i parfymerade produkter kan leta sig in i din kropp -och fastna där.

En ny studie från University of Rochester visar att parfymer är den största källan där kvinnor exponeras för ftalat, ett ämne som bland annat gör så att dofter håller längre i diverse produkter. Olika typer av ämnet används i flera personvårdsprodukter, men bara några har testats. Dock ännu inte det som finns i parfymer.

– VI behöver verkligen förstå hur ftalat påverkar kvinnors hälsa, och vi är bara i nybörjarstadiet för att göra det, säger Lauren Parlett, läkarkandidat i avdelningen för allmän hälsovetenskap.

I undersökningen så jämförde man deltagarnas användning av personvårdaprodukter med urinanalyser. Det visade sig att nästan alla kvinnor hade ftalater i kroppen, och ju fler produkter man använde, desto högre nivåer av ämnet upptäcktes.

Just parfymerade produkter, exempelvis krämer, tvål och schampo, innehöll stora delar av ämnet. Kvinnor som regelbundet använde parfym hade tre gånger högre halt av ftalater än de som inte använde det, enligt undersökningen.

Ännu är det inte helt känt exakt vilken skada ämnet kan orsaka, men tidigare studier visar att andra typer av ämnet bidrar till lägre IQ hos barn och reproduktionssvårigheter hos pojkar.

Bildspel: Parfym farligare än man tror

Bildspel: Parfym farligare än man tror

[email protected]

2013-01-14 14:10:00

Publicerad: 14 januari 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp