7 osunda mellanmål du bör skippa

improveme.se

Att äta, eller inte äta snacks? Det beror på vilken sort. Improveme.se har listat tilltuggen som är farligast för kroppen.

Under kontrollerade former kan mellanmål vara bra för att minska cravings. Men några av de vanligaste sorterna av mellanmål kan verka nyttiga, men är i själva verket fyllda med salt, socker och ibland även skadliga kemikalier. Här är de 7 sämsta tilltuggen.

1. Potatischips
Förutom att chipsen innehållet mycket fett, natrium och kalorier har de även ett högt glykemiskt index (GI) som sätter stopp för blodsockret. När potatisen upphettas till en hög temperatur släpper de ifrån sig akrylamid som ofta associeras med nervskador.

2. Riskakor
Trots att många betraktar riskakor som ganska oskyldiga tilltugg är de minst lika onyttiga som chips och kakor. Riskakor är gjorda av polerat vitt ris som nästan bara består av snabba kolhydrater. Många sorter är dessutom smaksatta och innehåller onödigt mycket socker och salt.

3. Blåbärsmuffins
Detta populära fikabröd lurar även hälsokunniga människor med sitt löfte om att innehålla nyttigheter som frukt och bär. Om du inte gjort muffinsen själv bör du undvika dem i handeln då de ofta innehåller extra tillsatt socker och smakaromer.

4. Honungsrostade salta nötter
Kombinationen av fett, socker och salt gör att du kan stoppa i dig en hel skål med dessa utan problem. Nötter är nyttigast i sin naturliga form så skippa de som är smaksatta.

5. Micropopcorn
Bortsett från alla de bearbetade kolhydraterna och salt innehåller popcorn mycket ohälsosamma transfetter. Dessutom är insidan av påsarna ofta överdragna med kemikalier för att förhindra att popcornen fastnar. Poppa istället popcornen själv i så lite fett som möjligt. Och undvik att salta!

6. Torkad frukt
Skulle du äta sju mangos på en gång? Eller 12 persikor? En liten påse torkad frukt innehåller praktiskt taget så mycket. När frukten har torkats förlorar den det nyttiga -men behåller de naturliga sockerarterna. Våra kroppar är inte utrustade för att konsumera så mycket socker på en gång, fastän det kommer från en naturlig källa.

7. Lightläsk
Lightläsken är det värsta av allt. Den innehåller nämligen ett cancerframkallande sötningsmedel, aspartam, som också kan kopplas till neurologiska problem. Dessutom påverkar läsken begäret i centrala hjärnan, vilket ökar aptiten.

Bildspel: 7 osunda mellanmål du bör skippa

Bildspel: 7 osunda mellanmål du bör skippa

[email protected]

2013-01-22 15:00:00

Publicerad: 22 januari 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp