Rätt frukost för rätt morgonaktivitet

improveme.se

Det sägs att frukosten är dagens viktigaste mål. Men beroende på hur du börjar dagen bör du anpassa den. Ta reda på vilken frukost som passar just dig!

Att ge din kropp och hjärna det bränsle som behövs för att klara av en hel dag är viktigt för att du ska må bra och känna dig pigg. Det du äter när du kliver upp ur sängen på morgonen påverkar vad du orkar med, oavsett om du planerar att träna hårt eller ta det lite lugnare.

Läs vidare för att ta reda på vilken frukost som passar just dig.

Styrketräning på morgonen

Prioritera muskelbyggande protein. Blanda lika delar av havregryn, hackad mandel och russin eller torkade tranbär med lättmjölk och ät innan träningen. När du lämnar gymmet bör du äta ytterligare 20 gram protein för att kickstarta muskelreparationsprocessen. Ät till exempel en liten skål fettfri grekisk yoghurt eller en bit fettsnål ricottaost.

Vill gå ner i vikt
En stor latte macchiato med carameltopping är inte en bra frukost. Speciellt inte om du försöker gå ner i vikt. Grönt te däremot ger samma uppiggande effekt som kaffet och är dessutom kalorifritt. Grönt te innehåller också mängder av antioxidanter. Koka sedan ett ägg eler två och avsluta med ett äpple eller några hallon, så står du dig lagom till lunch.

Fortfarande mätt från middagen
För att hålla igång din ämnesomsättning är det bra att börja dagen med något lättare, som en frukt, fastän du fortfarande känner dig mätt från kvällens middag. Tänk också på att äta middag lite tidigare nästa gång. Att äta middag minst 2-3 timmar innan du somnar, inklusive snacks, ger din kropp gott om tid att smälta all mat innan morgonen.

Konditionsträning på morgonen
Musklernas huvudsakliga källa till bränsle är kolhydrater. Ät en timme innan du tränar för ökad energi och för att ge din kropp tid att bryta ner din måltid. En skål fettsnål yoghurt toppad med havregryn och färsk frukt eller russin är perfekt innan konditionsträning.

Glöm inte att fylla på ditt kolhydratsförråd efter träningen. Ät gärna en smörgås inom en halvtimme. Då är musklerna som en svamp och absorberar alla näringsämnen.

Planerar att äta en sen lunch
Långsamsmältande fibrer och proteiner är dina bästa vänner när du vill få magen att sluta kurra. En skål med fettfri grekisk yoghurt med fiberrikt spannmål och färska eller frysta bär får dig att stå dig en bra bit in på dagen.

Tränar yoga på morgonen
Eftersom yoga varierar i intensitet bör du välja frukost efter intensitetsgrad. Avancerad yoga kräver stadigare frukost, exempelvis den som rekommenderas för styrketräning. Lättare yogavarianter däremot bränner inte så många kalorier. Därför är en frukt eller lite äppelmos att föredra för att pumpa upp energin utan att tynga ner dig.

Beroende på vad du ska göra på morgonen kan du behöva variera din frukost.

Beroende på vad du ska göra på morgonen kan du behöva variera din frukost.

I samband med att vi på söndag ställer tillbaka klockan en timme har Arla lanserat boken

I samband med att vi på söndag ställer tillbaka klockan en timme har Arla lanserat boken ”Tid för frukost” med massor av smarriga frukosttips och recept. Du hittar den på arla.se för 165 kronor!

[email protected]

2014-10-23 06:22:00

Publicerad: 23 oktober 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp