Sommarens vanligaste hudvårdsmyter

Man kan ”försola” för att slippa bränna sig, man blir förkyld av luftkonditionering och salta bad kan läka sår. Eller?

Improveme.se reder ut sommarens vanligaste hudvårdsmyter.

Myt 1: Man bränner sig inte om man ”försolar”
Fakta: Att förbereda huden för en kommande semester i solen genom att gradvis få lite färg kommer tyvärr inte att skydda huden mot att bli bränd. All exponering från solen skadar huden och du bör därför alltid bära en solkräm med SPF 30 eller högre, oavsett hur mycket du solat innan.

Myt 2: Man kan inte bränna sig en molnig dag
Fakta: Många glömmer att solens UV-strålar går igenom molnen. Därför kan du utan tvekan bränna dig även under en molnig dag. Se därför till att skydda huden som inte är täckt av kläder med solskyddsfaktor.

Myt 3: En kall dusch kyler dig snabbast

Fakta: Att svalka kroppen efter en lång, varm dag i en iskall dusch känns logiskt, men det är inte speciellt effektivt. Kroppens försvarsmekanism sätter in när vi plötsligt går från varmt till kallt. Blodkärlen drar ihop sig och hindrar kroppen från att ”ta in” svalkan. Duscha istället i ljummet vatten eller drick något kallt, vilket sänker kroppens temperatur inifrån.

Myt 4: Luftkonditionering ökar risken för en förkylning
Fakta: Få saker slår en svalkande stund i ett luftkonditionerat rum efter en lång varm dag på stranden. Men vissa tror att det samtidigt kan öka risken för att bli förkyld. Sanningen är att förkylningar orsakas av virus, inte av kall luft. Du kan möjligtvis råka ut för uttorkade bihålor eftersom att luftkonditioneringen gör luften mindre fuktig.

Myt 5: Saltvattenbad kan läka sår
Fakta: Att bada med öppna sår på kroppen är inte en speciellt bra idé. Havsvatten kryllar av alla slags mikroorganismer, inklusive mycket otäcka bakterier. Kombinationen av smutsigt vatten, jord och sand kan därför göra mer skada än nytta och kan orsaka infektion.

Redaktionen
Publicerad: 26 juli 2018
Foto: Alamy

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp