Så tog Anne sig ur sin depression

improveme.se

Hon ville vara den perfekta kvinnan med lyckad karriär och familj. Men till slut gick Anne Liljeroth in i väggen.

Nu är hon aktuell med sin debutroman ”Bara människor” – och för improveme.se berättar Anne hur hon lyckades ta sig ur sin depression och dessutom bli en uppskattad författare.

Det var för tio år sedan som Anne drabbades av utmattningsdepression. Hon var den typiska ”duktiga flickan” som ville klara allt och efter en rörig och intensiv tid som varumärkeschef på mobilföretaget 3 i Stockholm och med två små barn sa Annes kropp ifrån. Hon var så nedbruten att hon knappt hade något immunförsvar och blev ofta sjuk.

-Till slut träffade jag en sjuksköterska som tittade mig djupt i ögonen och sa: ”Hur mår du egentligen?”. Det var som att hon tryckte på en knapp. Jag bara grät och kunde inte sluta, säger hon.

En kollega fick komma och hämta Anne och hjälpa henne hem. Där fortsatte hon att gråta i tre veckor. Hon blev sjukskriven och gick aldrig tillbaka till jobbet.

-Jag var djupt nere och tyckte synd om mig själv. Jag hade ingen ork till någonting. Men till slut började jag gå hos en psykolog, jag gick i olika sorts terapier-jag testade allt.

Annes familj och vänner var mycket stöttande och förstående under tiden. För första gången på flera år stannade Anne upp och unnade sig tid till att fundera över sitt liv och vad hon ville göra med det. Hon gick en kurs i personlig utveckling och tillät sig själv att testa roliga saker.

Efter ett tag fann hon skrivandet.

-Det fungerade som terapi. Jag orkade inte analysera allt som hade hänt, men nu stannade orden på pappret och jag kunde läsa om det i stället.

Anne började gå skrivarkurser och utvecklade sitt skrivande. I höstas släppte hon sin debutroman -”Bara människor”. Den handlar om hämnd och upprättelse -om en kvinna som flyttar tillbaka till sin hemstad efter att ha jobbat som journalist runtom i världen.

-Hon söker lugn och ro, men för att få det måste hon först göra upp med sitt förflutna. Och det går inte riktigt som han hade tänkt sig, säger Anne.

Numera driver Anne ett eget konsultbolag och bloggar under namnet anneliljeroth.se, skriver krönikor och jobbar på en uppföljare till sin debutroman.

Hon har lärt sig att prioritera sig själv och har stor respekt för stress.

-Jag är mycket lugnare i dag och tar mig tid till att reflektera över livet. Det är viktigt att uppskatta det som finns runtomkring och inte bara springa till något annat, längre fram. Framförallt unga människor är så stressade i dag och jobbar hysteriskt mycket.

Annes bästa tips till andra som drabbats av utmattningsdepression är att prata, och att vara snäll mot sig själv.

-Man måste respektera sina känslor och lyssna på sig själv. Känns det här bra? Sen är det också otroligt viktigt att prata med andra och våga berätta att man mår dåligt.

Anne menar att man borde få stöd mycket tidigare i livet. Därför är hon aktiv i föreningen Tjejzonen. De jobbar med att motarbeta psykisk ohälsa hos unga, med samtalet som grund.

Anne Liljeroth är inte bara aktuell med sin nya roman, hon är även aktuell som ny toppbloggare på improveme.se.

Anne Liljeroth är inte bara aktuell med sin nya roman, hon är även aktuell som ny toppbloggare på improveme.se.

Förutom att skriva ägnar sig Anne mycket åt yoga.

Förutom att skriva ägnar sig Anne mycket åt yoga. ”Det gör mig lugn och harmonisk samtidigt som min kropp får lite fysisk utmaning”, säger hon.

Här är hennes bok

Här är hennes bok ”Bara människor”.

[email protected]

2013-11-13 09:26:00

Publicerad: 13 november 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp