Därför är frukosten så viktig

improveme.se

Är du en person som struntar i att äta frukost? Här är sex anledningar till varför du bör sluta upp med det.

Att äta frukost är livsviktigt. Förutom att du får bättre fokus och bättre kontroll över din vikt så har amerikanska forskare nu kommit fram till att risken att dö i en hjärtsjukdom ökar med hela 27 procent om du hoppar över dagens första måltid.

Bra för blodsockret
Att äta frukost är inte enbart bra i viktminskningssammanhang, det är också nödvändigt för att du ska hålla ditt blodsocker på en jämn och stabil nivå.

Ökar energin
Om du är en person som äter frukost väldigt tidigt på morgonen, är ett bra tips att äta ett mindre mellanmål innan lunch. Under frukosten är det viktigt att du får i dig bra ämnen så att du orkar mer under dagen. Ett exempel på en bra och energirik frukost är till exempel havregrynsgröt med nötter och bär. Addera gärna ett par kokta ägg och lite frukt. Exempel på en sämre frukost som inte innehåller så mycket näring är till exempel en skål med fil och cornflakes, men det är bättre än att inte äta något alls.

Ingen morgonaptit
Det är vanligt att man inte har någon aptit eller matlust på morgonen, men trots detta är det viktigt att äta inom en timme efter att man stigit upp. Detta för att det helt enkelt frigörs blodsocker i levern när du vaknar för att du ska få energi till att stiga upp. Men den effekten varar inte så länge, och därför är det viktigt att du äter frukost för att fylla på med energi.

Undvik att bli grinig

Om du hoppar över frukosten, kommer din kropp att gå på sparlåga och i samband med det kommer du att prestera sämre då du inte kommer att ha lika mycket energi. Du kommer antagligen att känna dig grinig och må sämre. När detta sker utlöser kroppen stresshormonet kortisol, som styr ditt blodsocker, vilket påverkar din eventuella viktminskning och hälsa negativt. När det sedan blir lunch- eller fikadags kommer du att välja det alternativ som är mest onyttigt, alltså det som innehåller mest fett och socker. Det beror på att hjärnan spelar dig ett spratt. Den talar om för dig att det är matbrist och därför måste äta det du har tillgång till som innehåller energi. Den impulsen är svår att motstå.

Bra för förbränningen

Om vi äter regelbundet programmerar vi våra kroppar till att de inte behöver oroa sig. Det kommer nämligen mat snart igen. Vår förbränning fungerar på samma sätt. Om vi äter regelbundet lär vi våra kroppar att det är ”ok att förbränna”.

Forskning
En studie som nyligen genomfördes i USA visar att de som äter frukost går ner i vikt betydligt snabbare än de som inte gör det. Andra studier har kommit fram till samma resultat och därför är det otroligt viktigt att äta en bra frukost varje dag.

Bildspel: Därför är frukosten så viktig

Bildspel: Därför är frukosten så viktig

[email protected]

2014-02-11 10:25:00

Publicerad: 11 februari 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp