Stress olika för kvinnor och män

improveme.se

Hanterar du och din partner stress olika? Det kan vara mer än personligheten som spökar. Kvinnor och män agerar olika i sociala sammanhang när de är under press, visar en ny undersökning.

Studien publicerades i tidskriften Psychoneuroendocrinology och forskarna var särskilt intresserade av att se hur stress påverkade människors kapacitet att sympatisera med andra samt att se deras perspektiv på saker och ting, skriver womenshealthmag.com. Tidigare forskning pekar nämligen på att människor som känner stor stress och ångest har svårare att känna empati med andra, därför antog forskarna att människor som var mer spända och stressade också skulle bli mer självcentrerad.

Studien genomfördes på 64 deltagare som utsattes för situationer som orsakar stress, bland annat att hålla tal. Sedan fick deltagarna slutföra tre olika uppdrag, där det ena gick ut på att härma rörelser. Det andra gick ut på att de skulle sätta sig in i någon annan persons känslor och det tredje var att följa instruktioner.

Forskarnas hypotes, att människor blir mer självcentrerade och får svårare för att känna empati för andra under stress, stämde -men bara på männen. När de kände sig pressade presterade de sämre och misslyckades med alla tre uppdragen. Kvinnorna påverkades dock på motsatt sätt och blev mer empatiska och omhändertagande.

Enligt en studie genomförd i Italien är kvinnor ofta mer angelägna om att de får den hjälp och det stöd de behöver under jobbiga situationer och därför söker de sig till sina vänner när de behöver lite uppmuntran. En annan förklaring hör ihop med hormonet oxytocin som påverkar individers sociala beteende. Kvinnor hade en högre dos av hormonet när de känner stress än män.

Bildspel: Stress olika för kvinnor och män

Bildspel: Stress olika för kvinnor och män

[email protected]

2014-04-02 08:33:00

Publicerad: 2 april 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp