Botox- stjärnornas favoritgift

Botox är ett av världens farligaste ämnen. Men samtidigt ett av de mest använda skönhetspreparaten i världen. Kändisarna har gett medlet reklam för miljoner.

Botox härstammar från Botulin Toxin, ett gift som produceras av levande celler eller organismer som agerar specifikt på nerverna. Botulin Toxin är den giftigaste naturligt förekomna substansen i världen. En droppe kan döda upp till 50 000 personer och med drygt 100 gram kan hela jordens befolkning utrotas. Trots detta används medlet idag för att behandla muskelspasmer och till kosmetiska ingrepp.

Tyska fysiker

   Tyska fysiker började forska på toxinet och då det ofta uppkom i dåligt hanterade köttprodukter började #IMG2-R#man kalla medlet ”korvgift”. Botulism, som kommer av det latinska ordet för korv, blev sedan även namnet på den livshotande matförgiftning toxinet kan framkalla.Under 1950-talet användes toxinet för första gången i kosmetiskt syfte då man använde det på politiker för att minimera de ofrivilliga ansiktsrörelserna som avslöjar känslorna som människor försöker dölja. Enligt rykten var Ronald Reagan en av de första patienterna.

Okontrollerade blinkningar

   1988 började en ögonläkare i San Francisco, Alan Scott, injicera toxin typ A som led av okontrollerade blinkningar eller skelade. Följande år godkändes metoden av FDA (Food and Drug Administration), en myndighet som kontrollerar bland annat läkemedel, och rättigheterna köptes av ett litet läkemedelsföretag, Allergen Inc, som lanserade läkemedlet under namnet Botox.
#IMG3-L#År 2000 godkändes även medlet för behandling av nervstörningar som leder till muskelsammandragningar i nacke och axelpartiet. En sidoeffekt vid behandlingen av ögonmuskelstörningarna som man uppmärksammade var att rynkan mellan ögonbryna förfinades. Det dröjde dock till 2002 innan FDA godkände studierna inom detta område, vilka visade på att linjerna minskade i upp till 120 dagar.

Kändispopulärt

   År 2005 utfördes 3,3 miljoner behandlingar av medlet och Botox hade blivit det vanligaste och populäraste kosmetiska ingreppet i USA. Mycket beroende på att olika Hollywoodstjärnor regelbundet använder medlet. I Sverige har också många kändisar prövat medlet; bland andra Carola och Linda Rosing.

Bildspel: Botox- stjärnornas favoritgift

Bildspel: Botox- stjärnornas favoritgift

Bildspel: Botox- stjärnornas favoritgift

Bildspel: Botox- stjärnornas favoritgift

Bildspel: Botox- stjärnornas favoritgift

Bildspel: Botox- stjärnornas favoritgift

[email protected]

2008-02-08 09:44:00

Publicerad: 8 februari 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp