5:2-dieten – Nyckeln till ett långt liv

improveme.se

Vill du bli mer hälsosam, få bättre värden och samtidigt gå ner i vikt? Då kan nya 5:2-dieten vara något för dig. Ny forskning visar nämligen att du lever längre genom att fasta två dagar i veckan.

Senaste dietsnackisen är den så kallade 5:2-metoden som kortfattat går ut på att du äter normal kost under fem dagar i veckan för att sedan fasta under två. Detta för att forskning har visat att du tack vare detta får bättre värden och därmed lever längre.

”Eat, Fast and Live Longer”
Dieten har gjort succé i bland annat Storbritannien tack vare BBC-dokumentären ”Eat, Fast and Live Longer”. I Sverige blev det snabbt en snackis efter att SVT:s ”Vetenskapens Värld” sände delar av den i sitt program.

Dokumentären handlar om Michael Mosley, en levnadsglad och snabbmatsälskande brittisk man i 50-årsåldern som är beredd att testa allt för att bromsa sitt åldrande. I dokumentären pratar han med en rad forskare som alla har studerat samma sak: fasta. Nyckeln till långt liv verkar handla om vad man äter -eller inte äter.

Fasta är hemligheten
Det verkar inte bara spela roll vad vi äter, utan det som verkligen påverkar vårt åldrande är hur och när vi äter. Forskarna Mosley träffar är alla överens om att en diet baserad på fasta är länken till förbättrade gener och längre livslängd.

Anledningen är de låga nivåerna av tillväxtfaktorn IGF-1 (Insulin-like growth factor 1). När vi fastar sjunker halterna av IGF-1 och kroppen saktar ner nyproduktionen av celler. Istället repareras de befintliga cellerna och skador på vårt DNA lagas lättare. På så sätt skyddas vi från åldersrelaterade sjukdomar.

5:2-metoden
Men att fasta varje dag verkar inte vara en välfungerande metod. Kroppen behöver fortfarande bränsle för att orka arbeta. På universitetet i Chicago har nutritionsforskaren Krista Varady tagit fram ”varannandagsmetoden” som går ut på att man varannan dag endast äter ett par hundra kalorier för att sedan äta precis vad och hur mycket man vill under nästkommande dag. Denna metod har senare utvecklats till 5:2-metoden där man fastar under två dagar i veckan. Då hinner kroppen reparera celler och sänka blodsockernivån.

Under fastedagen rekommenderas ett mål mitt på dagen. Är du kvinna bör du få i dig ungefär 400-500 kalorier medan män behöver omkring 500-600 kalorier.

-Så länge du håller fastedagarna kan du äta vad du vill på frossardagarna, säger Varady.

Metoden har testats på överviktiga amerikaner och har visat på sänkta värden av blodtryck, LDL-kolesterol och triglycerider som kan ge hjärt- och åldersrelaterade sjukdomar.

Inte för alla
Men metoden rekommenderas inte för alla. I ”Vetenskapens värld” uttalade sig läkaren och kostforskaren Kerstin Brismar om dieten och berättade att hon själv var sugen på att testa. Men extra utsatta grupper bör avstå.

-Jag tycker inte att gravida, växande barn och ungdomar, idrottsmän, väldigt magra eller sjuka individer ska testa detta. I alla fall inte utan att ha rådfrågat sin läkare, säger hon.

Exempel på fastedagsmåltider

– 2 varmkorvar
– 2 hamburgare
– 5,5 bananer
– 6 ägg
– 7 potatisar
– 8 äpplen
– 8 dl nötter
– 16 bitar sushi

(motsvarar ca. 600 kcal)

Bildspel: 5:2-dieten – Nyckeln till ett långt liv

Bildspel: 5:2-dieten – Nyckeln till ett långt liv

[email protected]

2013-04-30 07:14:00

Publicerad: 30 april 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp